Wall St povzbudily známky vyšších investic podniků

29.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy ve středu stouply, když zpráva poukazující na silnější podnikové výdaje podpořila akcie předních počítačových firem i výrobců...

...těžkých strojů a zastínila čerstvé známky chaosu ve finančním sektoru.

Akcie technologických společností jako IBM <IBM.N> či Hewlett-Packard <HPQ.N> vzrostly poté, co zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby - výrobků s minimální trvanlivostí tři roky - ukázala, že v dubnu nečekaně vyskočily investice podniků.

Tyto překvapivé údaje podpořily také akcie firem jako Caterpillar <CAT.N> a Deere & Co <DE.N>, které vyrábějí drahé stavební, respektive zemědělské stroje.

Na trh se však vkrádaly a růst akcií brzdily obavy z dalších úvěrových ztrát poté, co americká banka KeyCorp <KEY.N> oznámila, že objem odpisů za celý rok se může oproti jejím původním předpokladům zdvojnásobit.

Akcie American International Group <AIG.N> sklouzly téměř o 5 procent poté, co Citigroup uvedla, že tato pojišťovna bude možná potřebovat další kapitál kromě 20 miliard, které sehnala teprve minulý týden.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,36 procenta na 12.594,03 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,40 procenta na 1390,84 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 0,22 procenta na 2486,70 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK