Dolar sílí po objednávkách USA; euro srazili Němci

29.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar ve čtvrtek rostl o půl procenta vůči koši světových měn po povzbudivé středeční zprávě o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby ve...

...Spojených státech. Údaje poskytly jistou úlevu investorům, kteří si dělají starosti o zdraví americké ekonomiky.

Euro navíc ztratilo půdu pod nohama po zprávě, že v Německu poprvé za více než dva roky stoupl po očištění o sezonní faktory počet nezaměstnaných [ID:nMUL858480].

Dolarové objednávky zboží s minimálně tříletou trvanlivostí v dubnu klesly o nečekaně mírných 0,5 procenta. Zpráva, jež navíc překvapivě ukázala silnější investice podniků, tak podpořila názor, že americká centrální banka (Fed) již přeruší sérii agresivního uvolňování měnové politiky.

Někteří představitelé Fedu navíc začínají vyjadřovat obavy z inflace. Prezident dallaské federální rezervní banky Richard Fischer ve středu večer řekl, že zhorší-li se inflace, pak Fed zřejmě zvýší úrokové sazby "spíše dříve než později", i kdyby měla ekonomika zůstat slabá.

Přestože na první pohled jsou takové komentáře pro dolar oporou, analytici si nejsou jisti, nakolik je americká měna odolná vůči potenciálně jedovaté kombinaci vysoké inflace a nízkého růstu.

"Protiinflačně naladěný Fed, či protiinflačněji naladěný Fed, podle našeho názoru ještě nutně neznamená silnější dolar - vzhledem ke skutečnosti, že vyhlídky růstu zůstávají nejisté, spotřebitelská důvěra je velmi slabá a ropa je vysoko," řekla Phyllis Papadavidová, měnová stratéžka ze Société Générale.

Dolar v 11:30 rostl vůči koši šesti předních světových měn o 0,5 procenta na devítidenní maximum 72,885 bodu <.DXY>. Proti japonské měně zpevňoval rovněž o 0,5 procenta, a sice na 105,20 jenu <JPY=>.

Euro klesalo o 0,5 procenta na 1,5560 dolaru <EUR=>, a pokračovalo tak v sestupu z úterního měsíčního maxima 1,5818.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK