Cestování po středních Čechách bude asi dražší

29.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Cestování některými autobusy bude ve Středočeském kraji kvůli růstu cen nafty zřejmě dražší. Podle dopravců, které ČTK oslovila, je totiž jedinou možnou reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot zdražení jízdného, nebo zvýšení dotací od kraje, případně pražského magistrátu. S úřady už o tom jednají. O případném rušení linek neuvažují.

"Dopravci se na nás obrátili, v tuhle chvíli se tím dopravní odbor a rada kraje zabývají. Hledáme řešení, které by se co nejméně dotklo cestujících," řekl ČTK mluvčí kraje Martin Kupka. Kraj nyní podle něj zkoumá, jak velké by případné navýšení jízdného v souvislosti se zdražením nafty bylo, nebo zda by bylo možné najít na pokrytí zvýšených nákladů prostředky v rozpočtu.

"Řešením je buď zvýšení cen jízdného nebo vyšší dotace od Středočeského kraje," řekl Jan Pol, jednatel společnosti CupTour Bus Příbram, která zajišťuje pravidelnou autobusovou dopravu na trase Praha - Příbram. O zrušení nebo omezení linek firma podle něj neuvažuje.

ČSAD MHD Kladno v reakci na drahou naftu zvýší jízdné v některých autobusech. "U linek, které nejsou v závazku veřejné služby, to znamená, že do jejich tarifu nezasahuje krajský úřad ani pražský magistrát, tak tam nejpozději v prvním červnovém týdnu ceny zvýšíme, a to o deset až 15 procent," řekl ředitel Ludomír Landa. O pokrytí nákladů na dotované linky firma už jedná s úřady.

ČSAD MHD Kladno také o prázdninách omezí některé spoje. "Provádíme ve všech druzích dopravy velmi podrobnou kontrolu frekvence cestujících," poznamenal Landa. Na základě zjištěných údajů pak linky nastaví tak, že budou v provozu jen ty nejvyužívanější. Omezení se dotkne hlavně takzvaných školních autobusů.

Zvýšení ceny jízdného je jedním z řešení vzniklé situace i pro firmu ČSAD Polkost, která zajišťuje pravidelnou autobusovou dopravu z Prahy do Kolína, Kutné Hory, Uhlířských Janovic, Sázavy, Českého Brodu a Stříbrné Skalice. S omezením autobusových spojů nepočítá, stejně jako ČSAD Benešov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK