Aerolinky SkyEurope snížily pololetní ztrátu

30.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. května (ČTK) - Nízkonákladové letecké společnosti SkyEurope Airlines klesla v prvním pololetí fiskálního roku ztráta o 12,1 procenta na 28,53 milionu eur (716,1 milionu Kč). Provozní příjmy společnosti za šest měsíců do konce března pak stouply o více než čtvrtinu na 100,57 milionu eur. Vyplývá to z údajů, které dnes společnost zveřejnila.

V mínusu skončila společnost podle svého finančního ředitele Nicka Manoudakise hlavně kvůli rostoucím cenám pohonných hmot, za které zaplatila téměř o polovinu více. Ke ztrátě přispělo také otevření poslední základny ve Vídni či nižší zájem o lety v zimní sezoně. Ztráta společnosti před úroky, daněmi, odpisy a nájmem (EBITDAR) stoupla o 14,4 procenta na 19,7 milionu eur.

Od zahájení letů v roce 2002 SkyEurope vykázaly vždy ztrátu. Do černých čísel má aerolinky dostat nové vedení, které do společnosti nastoupilo loni. "Kdyby ceny paliv zůstaly na úrovni loňského roku, pravděpodobně by to mohl být zlomový rok. Pokud ceny paliv zůstanou na současné úrovni, není možné, abychom tento rok dosáhli zisk," řekl ČTK Manoudakis.

Do zisku se letecká společnost může podle svého finančního ředitele dostat snížením nákladů a postupným zvyšováním výnosů. Náklady na jedno sedadlo SkyEurope přitom v prvním pololetí klesly o 17,7 procenta na 57 eur a v případě, že by se do nich nezahrnuly zvýšené ceny paliv, byly nižší o více než pětinu.

S akciemi SkyEurope se od roku 2005 obchoduje na vídeňské a varšavské burze. Největší podíl, 29,9 procenta, drží investiční fond York Global Finance, zbytek akcií je rozdělený mezi menší akcionáře. Od loňského května do konce dubna letošního roku firma zvýšila celkový počet přepravených cestujících o 22 procent na 3,7 milionu. V letošním roce chce přepravit čtyři miliony lidí. Letecký park tvoří 15 strojů, základny mají aerolinky v Bratislavě, Vídni a Praze. Letos v létě chce společnost otevřít čtvrtou základnu v Košicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK