VERZE 3-AAA Auto hlásí v 1.čtvrtletí ztrátu, výhled opatrný

30.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře analytiků, aktualizuje kurs...

...akcií)

Společnost AAA Auto <AAAAsp.PR> skončila první čtvrtletí ve ztrátě, jak již dříve varovala, a současně vydala opatrný výhled pro zbytek roku.

Firma v pátek oznámila, že za první tři měsíce vykázala čistou ztrátu 5,3 milionu eur po zisku 0,5 milionu za první tři měsíce loňského roku. Důvodem byla nepříznivá situace na trhu ojetých vozů a prudká expanze v loňském roce, jež nebyla podložena odpovídajícím zvýšením prodejů.

Tržby meziročně stouply o 15 procent na 115,3 milionu eur, zatímco náklady vyskočily o 65 procent.

Mezikvartálně byly tržby slabší o 3,9 procenta, čistá ztráta se snížila o 42 procent díky razantním úsporám.

"Náš domovský trh v České republice zaznamenal kumulovaný efekt v nárůstu dovozů levných ojetých vozidel nízké kvality. S podobnými znaky slábnoucí poptávky se setkáváme i na ostatních trzích, což je s největší pravděpodobností reakcí na vysoké ceny ropy, rostoucí inflaci a nejisté ekonomické podmínky," uvedl ve zprávě Anthony Denny, generální ředitel skupiny působící v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku.

Počet prodaných aut proti předchozímu kvartálu klesl o 3,9 procenta na 18.789, meziročně však posílil o 6,2 procenta.

Firma byla nucena změnit strategii po ztrátě zaznamenané v předchozím čtvrtletí kvůli budování nových poboček a přeorientovala se na zvýšení ziskovosti prostřednictvím snižování nákladů.

"Mzdové náklady se snížily o 7,5 procenta ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2007, marketingové náklady se snížily o 35,8 procenta a ostatní provozní náklady se snížily o 11 procent. Tím klesly celkové provozní náklady mezičtvrtletně o 12,5 procenta," uvedla AAA Auto.

Společnost ale současně varovala, že její tržby letos neporostou.

"Lze očekávat, že tržní trendy na domácím i na ostatních trzích budou pokračovat i v průběhu roku 2008. Proto je velmi pravděpodobné, že tržby tento rok nepřesáhnou úroveň tržeb v roce 2007," uvedl ve zprávě Kamil Ziegler, ředitel ekonomické divize.

"V dubnu jsme již dosáhli bodu zvratu na úrovni EBITDA, měřeno na měsíční bázi. Naším cílem pro tento rok je dosažení kladného zisku EBITDA na kumulované bázi," dodal.

Akcie AAA Auto po výsledcích zveřejněných před otevřením trhu prudce posílily a ve 12:30 stály na 24,5 koruny, proti čtvrtečnímu závěru výš o 7,27 procenta. Index pražské burzy PX <.PX> stoupal o 0,92 procenta.

Analytici nicméně uvedli, že silný růst nebyl podložen fundamentálními důvody a způsobily jej spíše technické faktory.

Čtvrtletní čísla sice zhruba splnila očekávání, nicméně opatrný výhled pro zbytek roku byl spíše negativní, neboť trh počítal s dřívějším oživením hospodaření, uvedl Jan Krejčí, analytik společnosti Patria Finance.

"Jak to není příliš likvidní, tak tam stačí málo a hned to pohne s cenou," dodal Krejčí.

Milan Vaníček z Atlantiku finanční trhy doporučil počkat ještě nejméně jeden kvartál, zda se začnou projevovat razantní úsporná opatření včetně propuštění zhruba 1000 zaměstnanců.

"Snahu o zlepšení ziskovosti lze hodnotit dle našeho názoru pozitivně," řekl Vaníček.

"Co budí rozpaky, je změna strategie z expanze do zahraničí na zpětný návrat na domácí či slovenský trh. Určitě je to správný krok - cílem podnikání je ziskovost -, ale otázkou je, zda mělo smysl tak silně expandovat do zahraničí bez jistoty, že expanze bude zisková."

(1 euro = 24,950 Kč)

(Autoři: Petra Vodstrčilová a Jan Korselt; Editoval: Dušan Bučánek)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK