Chorvaté prý zruší nařízení o zákazu dovozu jídla

01.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Chorvatsko zruší nařízení o zákazu dovozu masa a mléčných výrobků pro turisty. Uvedl to internetový server Slobodna Dalmacija. Důvodem odvolání má být tvrdá reakce české veřejnosti na chorvatské opatření.

Podle serveru byl zákaz v Praze vnímán jako špatná zpráva pro stovky tisíc Čechů, kteří hodlali strávit letní dovolenou v Chorvatsku, a mnoho z nich začalo uvažovat o dovolené jinde. Informace, že ode dneška je turistům zakázáno do Chorvatsko dovážet maso a mléčné výrobky, se objevila ve všech českých rozhlasových a televizních programech a ve všech českých novinách, připomíná Slobodna Dalmacija. Po reakci české veřejnosti má být kontroverzní rozhodnutí zrušeno, dodává.

"Ministerstvo cestovního ruchu zaslalo ministerstvu zemědělství návrh, aby zvážilo zavedení kontroverzní vyhlášky," napsal server s tím, že konzultace mezi oběma ministerstvy pokračují.

Zákaz dovozu vybraných potravin platí pro všechny země včetně členů EU; pro členské země bude zrušen dnem vstupu Chorvatska do unie. "Osobní zásilky zakázaných produktů budou cestujícím odebrány a v souladu s platnými předpisy zlikvidovány," píše se v nařízení. Cestující by si tak měl dávat pozor například na domácí řízky, salámy nebo jogurty.

"Češi v předchozích letech vždy jako první a nejbouřlivěji reagovali na každý nový právní předpis vztahující se k dovolené v Chorvatsku, neboť Chorvatsko je jejich oblíbenou turistickou zemí, kam jich jezdí až 800 tisíc ročně, je proto zřejmé, že vnímají omezení složitěji než ostatní," napsal server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK