China Telecom převezme za 14 miliard USD síť konkurenta Unicom

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. června (ČTK) - Čínská telekomunikační společnost China Telecom a její státní mateřská společnost zaplatí více než 100 miliard jüanů (14,4 miliardy USD; 233 miliard Kč) za bezdrátovou telekomunikační síť konkurenčního podniku China Unicom. Agentuře Reuters to řekl zdroj z jedné z firem.

Na mateřský podnik China Telecom připadne částka asi 60 miliard jüanů, zbytek dodá operátor. Nákupem získají od mateřského podniku operátora China Unicom síť bezdrátové komunikace, která funguje v systému Code Division Multiple Access (CDMA). Ten se používá hlavně v Severní Americe a právě v jihovýchodní Asii.

Peking zhruba před týdnem zveřejnil podrobnosti dlouho připravovaných změn fungování telekomunikačního trhu v Číně. Administrativně nařídil fúzi největších operátorů, kteří tak vytvoří tři dominantní skupiny. Jde patrně o největší reorganizaci, která se v odvětví kdy odehrála.

Změny se dotknou rovněž operátora China Mobile, který je největším poskytovatelem bezdrátových telekomunikačních služeb na světě podle počtu klientů. Akcie firmy zpočátku výrazně klesly, protože investoři pokládali změny za nevýhodné právě pro tuto firmy. Akcie China Mobile ale nyní znovu zpevňují s tím, jak se mění názory analytiků na nové uspořádání trhu.

Poradcem Unicomu je v chystaném prodeji telekomunikační sítě americká investiční banka Lehman Brothers. Společnosti China Telecom radí švýcarská investiční banka UBS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK