MMF zlepšil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. června (ČTK) - Mezinárodní měnový fond dnes zlepšil odhad letošního růstu ekonomiky 15 členských zemí eurozóny na 1,75 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. Uvedl rovněž, že Evropská centrální banka by měla prozatím ponechat úrokové sazby beze změny.

Tempo hospodářského růstu eurozóny v příštím roce odhadl MMF na 1,25 procenta. Inflace, která se v eurozóně v květnu vrátila na rekordní maximum 3,6 procenta, se podle fondu dostala na nepříjemně vysokou úroveň, píše agentura Reuters.

MMF předpověděl, že inflace zůstane v nejbližší době nad třemi procenty. V příštím roce však počítá s jejím poklesem pod dvě procenta, tedy do cílové oblasti ECB. "Za těchto okolností je vhodné ponechat sazby beze změny," uvedl fond. Upozornil rovněž na negativní důsledky silného kurzu eura, který podle něj společně se zpomalením světové poptávky zasáhne vývoz z eurozóny.

ECB minulý měsíc podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na čtyřech procentech a nenaznačila, že by měla v úmyslu ji v nejbližší době změnit. Hrubý domácí produkt eurozóny se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,2 procenta. Tempo hospodářského růstu zemí používajících euro tak zůstalo na úrovni z posledního čtvrtletí loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK