Obchody s akciemi na burze v květnu stouply o více než polovinu

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Květen přinesl pražské burze zastavení klesajícího zájmu o obchodování s akciemi. Objem obchodů narostl na 71,1 miliardy korun, což znamenalo v porovnání s dubnem více než poloviční nárůst. Významnou měrou k tomu přispěly akcie nově obchodované těžební firmy New World Resources (NWR), kterých změnilo majitele za 6,6 miliardy korun. Výsledky dnes ČTK převzala z burzy.

Dubnové burzovní obchody byly nejnižší od prosince 2004, květnové již druhé nejvyšší v letošním roce za lednovým objemem. Pořadí největších obchodníků s akciemi v květnu zůstalo shodné s předešlým obdobím, v čele setrvala trojice společností Patria Finance, Wood & Company a Česká spořitelna.

Daleko nejvíce investoři v květnu obchodovali s akciemi energetické skupiny ČEZ, kde objem činil 34,4 miliardy korun. Akcie Komerční banky měly obchody za 8,3 miliardy korun a po zmíněné NWR následovaly akcie Erste Bank s hodnotou 5,9 miliardy korun a výrobce léčiv Zentiva s 5,6 miliardy korun.

Obsazení předních míst se měnilo u obchodníků s dluhopisy, kde se do čela vyhoupla Komerční banka následovaná Českou spořitelnou a PPF Bankou. Ještě v dubnu vládla dluhopisovým obchodům PPF Banka před Komerční bankou a Českou spořitelnou. Celkové obchody s dluhopisy v květnu klesly na 31,6 miliardy korun po dubnovém objemu 51,7 miliardy korun.

Burza má 22 členských bankovních a nebankovních obchodníků s cennými papíry. Jediným členem, který měl ve statistice za květen nulové obchody, byla firma Body International Brokers.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK