Akcie některých evropských bank prudce klesají; na vině je B&B

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. června (ČTK) - Akcie některých evropských bank dnes prudce oslabují, čímž podle analytiků reagují na problémy v britském ústavu Bradford & Bingley (B&B). Ten výrazně snížil odhad zisku, řekl si o další peníze a zřejmě ještě odepíše nějaká aktiva. Dopady těchto problémů tak pociťují hlavně banky, které žádají o čerstvý kapitál.

Akcie samotné B&B ztrácely až 30 procent, později se ale ztráty nepatrně snížily. Jiná britská banka HBOS, která si chce zajistit čerstvý kapitál v objemu asi čtyř miliard liber, oslabila zhruba o osm procent. HBOS uvedla, že na emisních plánech se nic nemění.

V tomto týdnu uzavře emisi nových akcií za 12 miliard liber finanční ústav Royal Bank of Scotland. Jeho akcie oslabily asi o tři procenty, i když i tato banka investory ujistila, že její obchody jsou zatím v souladu s původními plány.

Bradford & Bingley se specializuje na hypotéky převážně bohatším lidem, kteří nakoupenou nemovitost zpravidla pronajímají. Například Royal Bank of Scotland uvedla, že na tomto trhu se angažuje pouze okrajově.

Spolu s akciemi britských bank oslabovaly také akcie bank v některých dalších evropských zemích. Například švýcarská UBS klesla o tři procenta, francouzská Crédit Agricole si odepsala dvě procenta. Obě banky plánují emisi nových akcií. Evropský index finančních institucí DJ Stoxx Banks měl před polednem ztrátu asi 1,7 procenta.

Agentura Reuters cituje analytiky, podle nichž Bradford & Bingley vypálila ostrou varovnou střelu, jejíž dopady jsou znát v celém sektoru. Ukazuje se totiž, že i když banka dvakrát výrazně sníží emisní cenu akcií, neznamená to, že se jí podaří přilákat zájemce.

Banky žádají akcionáře o další peníze zpravidla proto, aby si posílily bilanci. Mnoho bank totiž doplatilo na úvěrovou krizi, která se objevila v reakci na problémy v části hypotečního trhu v USA. Následná krize důvěry pak způsobila, že banky si přestaly vzájemně důvěřovat, chyběly jim peníze na běžný provoz a byly nuceny odepisovat ztrátové úvěry.

B&B si zajistila zhruba 400 milionů liber (asi 12,8 miliardy Kč), z toho část dodá americká společnost soukromého kapitálu Texas Pacific Group (TPG), která se tak stane největším akcionářem britské banky. Za zhruba 23 procent akcií zaplatí kolem 179 milionů liber.

Bradford & Bingley už v květnu akcionáře požádala, aby dodali zhruba 300 milionů liber. Požadavek ale nakonec snížila a v současné době počítá s částkou jen asi 258 milionů liber. Zpočátku také plánovala, že prodejní cena bude činit 82 pencí, nyní ji ale snižuje na 55 pencí. Vstup TPG totiž mění podmínky úpisu.

Banka původně předpokládala, že nové akcie prodá mnohem dráž. Už cena 82 pencí byla proti původní částce snížena asi o 48 procent, takže snížení na 55 pencí už je druhým výrazným snížením.

B&B, jejíž tržní hodnota už činí sotva půl miliardy liber, sníží hodnotu portfolia strukturovaných financí o dalších asi 89 milionů liber. Ztráty ze špatných úvěrů se za první čtyři letošní měsíce výrazně zvýšily a banka dává z části vinu i horšímu stavu britské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK