Německé mlékárny stále bez dodávek, Češi nepříliš solidární

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. června (zpravodaj ČTK) - Němečtí zemědělci pokračují i po prvních jednáních se zástupci mlékáren z noci na dnešek v bojkotu mlékáren, jímž si chtějí vynutit zvýšení výkupních cen. V jedné z víkendových blokád transportů mléka v blízkosti německo-českých hranic uvízli na několik hodin čeští dodavatelé mléka. Němečtí zemědělci si stěžují, že Češi s jejich protestem příliš nesolidarizují.

Noční jednání mezi zástupci německých zemědělských podniků a mlékáren v Berlíně údajně nepřinesla žádný průlom, a tak i dnes dodavatelé mléka pokračují v bojkotu dodávek mlékárnám. Zároveň se však mají ještě dnes rozjet rozhovory s jednotlivými zástupci maloobchodních potravinářských firem, uvedl dnes brzy ráno mluvčí německého zemědělského svazu (DBV) Michael Lose.

Kromě zastavení dodávek mléka přitom zemědělci organizují protestní akce a blokády silnic v okolí mlékáren. Podle deníku Mittelbayerische Zeitung se jedna z nich odehrála v sobotu hned u německo-českého hraničního přechodu Eschlkam/Všeruby, který němečtí zemědělci blokovali svými 30 traktory tak, že mezi 9:00 a 12:45 SELČ nemohlo pokračovat v cestě dále do Německa pět českých cisteren s mlékem, každá z nich o objemu 25.000 litrů. Dodávky údajně směřovaly do německé společnosti Goldsteig Kasereien Bayerwald.

Blokády se zúčastnili zemědělci z nejbližšího okolí, ale i ze Schwandorfu, Regenu, Pasova a Straubingu, píše regionální deník.

Například zemědělci z Rakouska či Francie jako výraz solidarity s německými zemědělci svůj export mléka do sousední země zastavili. "Ze sousedního Česka tolik solidarity není," podotkl si Hans Nagel z německého svazu chovatelů dojného dobytka (BDM).

Bavorský producent mléčných výrobků Müllermilch prý zase odebírá mléko z Polska, a to prý za mnohem vyšší ceny než od německých zemědělců. Zemědělce popudil údajně "arogantní" výrok mluvčího firmy. "Když nemůžeme nakupovat u německých zemědělců, budeme prostě nakupovat u jiných," zaznělo prý z úst mluvčího.

Zemědělci žádají alespoň 43 eurocentů (asi 10,80 Kč) za litr mléka, přičemž nyní prý dostávají jen od 25 do 35 eurocentů, v přepočtu tedy od 6,30 do 8,80 Kč za litr. Ceny za motorovou naftu vzrostly od roku 1984 na pětinásobek, ceny píce a hnojiv na dvojnásobek, argumentují.

Zemědělci bojkotují dodávky mlékárnám také v dalších spolkových zemích, zejména v Sasku. Dnešek má být dalším "akčním dnem", kdy se přímo do protestů před mlékárnami má zapojit v celém Německu přes 25.000 zemědělců.

Podle odhadu BDM dodávají němečtí zemědělci zpracovatelům momentálně zhruba o 70 procent mléka méně než obvykle. Zatímco rozsah bojkotu jihoněmeckých zemědělců se ustálil, připojuje se k protestu stále více mlékáren ze severu Německa. Přitom se údajně vyprazdňují regály s mlékem i v nizozemských či belgických obchodech, což prý poukazuje na to, že ještě před zastavením dodávek německého mléka z minulého týdne bylo do Německa dodáno velké množství mléka z těchto dvou zemí.

Za požadavky německých zemědělců se postavil i ministr zemědělství Horst Seehofer, jenž dnes hodlá o pomoci pro chovatele dojného skotu hovořit se svými resortními kolegy v jednotlivých spolkových zemích. "Pro malé chovatele dojného skotu bylo už v uplynulých letech obtížné pracovat s pokrytými náklady. S navyšováním cen v poslední době byla překročena hranice," připustil Seehofer v nedělníku Welt am Sonntag.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK