Futures v USA níž kvůli obavám o finanční tituly

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává aktuální kotace futures ve 2...

...odstavci)

NEW Akcie na Wall Street zřejmě zahájí pondělní seanci poklesem. Finanční tituly jsou pod tlakem poté, přední britská hypoteční firma vykázala ztrátu a předložila temný výhled tamního trhu, což oživilo obavy z dalšího kola globální úvěrové krize.

Ve 14:25 klesaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc1> o 7,3 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc1> odepisovaly 8,5 bodu.

Akcie Bradford & Bingley <BB.L> padaly o více než 25 procent s tím, jak tato hypoteční společnost srazila cenu probíhající emise akcií s přednostním právem úpisu pro stávající akcionáře, což zasáhlo bankovní tituly v celé Evropě.

Americké banky J.P Morgan Chase & Co <JPM.N> a Morgan Stanley <MS.N> ztrácely v evropském obchodování přes 2 procenta.

"Jedna britská banka má potíže, a to pošle všechny americké finanční tituly na začátku seance níž," řekl Tim Smalls, šéf obchodů s americkými akciemi u makléřské firmy Execution.

Na makroekonomickém poli se čeká výsledek indexu nákupních manažerů (ISM) v průmyslu za květen, jenž vyjde v 16:00 SELČ.

Analytici oslovení v průzkumu Reuters odhadují pokles ukazatele na 48,5 bodu z dubnových 48,6 bodu, přičemž výsledek pod 50 body značí pokles výkonu ekonomiky.

Bradford & Bingley uvedla, že očekává zhoršení situace na britském hypotečním trhu a uvedla, že americká společnost soukromého kapitálu TPG Capital, známá též jako Texas Pacific, souhlasila s převzetím 23 procent akcií této britské banky.

Barel americké ropy <CLc1> ztrácel kolem 1,2 procenta s tím, jak dolar posiloval a trh příliš nezasáhla tropická bouře Arthur, jež zahájila sezonu hurikánů v Atlantiku. Kvůli ní se však již zavřely dva mexické přístavy.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK