Ceny potravin v zemích EU rostly různě, v ČR spíš rychleji

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. června (zpravodaj ČTK) - Meziroční nárůst cen potravin se v zemích EU výrazně liší. Zatímco v Portugalsku podle dnes zveřejněných údajů Evropské komise byly letos v dubnu proti stejnému období loňského roku vyšší jen o zhruba tři procenta, v Bulharsku to bylo téměř o čtvrtinu. České republice kvůli desetiprocentnímu růstu patří mezi 27 státy unie osmé místo.

Ceny potravin v EU v březnu a dubnu letošního roku meziročně narostly vůbec nejvíce od roku 1996, kdy se vedou podobné údaje, vyplývá také z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Obecně se meziročně rychlejším tempem než inflace zvyšují od konce roku 2006, zvlášť pak od loňského července. Letos v dubnu se zvýšily o 7,1 procenta, zatímco inflace se mezi dubnem loňského a letošního roku narostla o 3,3 procenta.

Například u mléka, sýru a vajec ceny narostly mezi dubny 2007 a 2008 v celé unii o přibližně 15 procent, u chleba a obilovin o necelých 11 procent a v případě masa o asi čtyři procenta.

Na příkladu jedné této položky - obiloviny a chleba - je pak možné rozdíly mezi členskými státy demonstrovat konkrétněji. V Nizozemsku se zvýšily "jen" o asi šest procent, zatímco u pomyslných šampionů z Bulharska to bylo téměř 40 procent. V ČR nárůst dosáhl 23,5 procenta, což je po zmiňovaném Bulharsku a trojici pobaltských států unie nejvyšší skok. Jen o kousek za ním pak figuruje Slovensko s 19,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK