Pojišťovny: Počet odhalených podvodů letos stoupl o desítky pct

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Pojišťovny odhalily v prvním čtvrtletí o desítky procent pojistných podvodů více než ve stejném období loni. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce fingovaných škod je podle nich stále v pojištění vozidel, nicméně výrazně roste počet podvodů i v životním či úrazovém pojištění. V Česku podobně jako jinde v Evropě stojí za zhruba každou sedmou pojistnou událostí podvod či pokus o něj.

Počet odhalených pojistných podvodů pojišťovny Kooperativa vzrostl za první tři měsíce roku o 40 procent na více než 200, řekl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Hodnota uchráněného majetku letos dosáhla téměř 30 milionů Kč, zatímco před rokem to bylo podle Vícha téměř 20 milionů korun.

Česká pojišťovna odhalila do konce března 353 pojistných podvodů, což znamenalo podle mluvčího Václava Bálka meziroční stoprocentní nárůst. Více než polovina případů se týkala pojištění motorových vozidel a pojištění majetku, pokusy o podvody také prý souvisely s lednovou vichřicí Emma.

U pojišťovny Allianz počet šetřených případů meziročně stoupl o deset procent. Počet prokázaných podvodů podle mluvčí společnosti Pavly Pasekové v květnu 2008 dosáhl 83 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2007. Nejčastější oblast pojistných podvodů představuje havarijní pojištění u vozidel a povinné ručení, v menší míře pak pojišťovna registruje podvody v pojištění majetku.

Mluvčí pojišťovna UNIQA Eva Svobodová upozornila na to, že dochází k přeskupení druhů pojištění, u nichž se podvádí nejvíce. Dříve prý bylo hodně případů z pojištění přepravy nebo krádeží vozidel. Tyto dva druhy podvodů letos poklesly, za to přibylo případů z úrazového pojištění, fingovaných havárií vozidel a stále větší hodnoty se objevují v pojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění. V minulém roce začal trend podvodů v oblasti pojištění osob, často s nastrčením tzv. bílých koňů, podotkla.

Pracovníci Kooperativy nyní šetří případ, kdy si jistý muž uzavřel životní pojistku pro případ smrti na téměř pět milionů Kč ve prospěch firmy registrované v zahraničí. Uzavření pojistné smlouvy bylo podmínkou pro poskytnutí úvěru právě od této společnosti. Po určité době byl tento muž nalezen utonulý ve Vltavě a jak se ukázalo, šlo o zcela nemajetného bezdomovce, který penězi nikdy nedisponoval, popsal jeden z typických případů z poslední doby Vích.

Pojistný podvod je trestným činem, za který hrozí odnětí svobody až na dva roky. Pokud ale škoda dosáhne nejméně půl milionu korun, už se sazba zvyšuje na osm let. A v případě pojistného podvodu za pět a více milionů korun může strávit podvodník ve vězení až 12 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK