ANALÝZA-Slovenská revalvace není jasnou sázkou pro ostatní měny

02.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Sebastian...

...Tong

Nečekaně rozsáhlá, 15procentní revalvace slovenské koruny z minulého týdne může vyvolat spekulace na zisk měn dalších zemí aspirujících na vstup do eurozóny. Analytici však varují před jednostrannými sázkami.

Ostatní ekonomiky konvergující s Evropskou unií nechají své měny posílit, aby odvrátily inflační tlaky, zároveň je však bude brzdit snaha o zachování konkurenceschopnosti domácích výrobců tváří v tvář ochabujícímu růstu globálního hospodářství.

Slovensko zvedlo hodnotu koruny minulou středu, a vyvolalo tak posílení volně plovoucích měn dalších nováčků v Evropské unii - České republiky, Maďarska, Polska a Rumunska.

Měny v těchto zemích přidaly vůči euru 0,3 až 1,7 procenta, přestože se u žádné z nich nečeká stejně rychlé přijetí eura jako na Slovensku, jež má do eurozóny vstoupit v příštím roce.

Ačkoli slovenská revalvace naznačuje, že Evropská centrální banka (ECB) tyto země podpoří, rozhodnou-li se nechat své měny posílit před vstupem do eurozóny, podle analytiků budou růst těchto měn omezovat ekonomické fundamenty.

"Silná úroveň slovenské koruny při přechodu na euro se blíží rovnovážnému kursu, protože Slovensko v posledních letech dosáhlo obrovského nárůstu produktivity. To pro další země nemusí platit," řekla Claire Dissauxová z firmy Millennium Global.

INFLACE NESTAČÍ

Slovensko minulou středu zvedlo centrální paritu v rámci směnného mechanismu ERM-2 na 30,1260 za euro <EURSKK=> s tím, že to zemi pomůže zachovat makroekonomickou stabilitu na cestě do eurozóny [ID:nMUL946211].

Ačkoli málokdo čekal tak brzké načasování či rozsah revalvace, investoři už předtím sázeli na silný konverzní kurs, neboť Slovensko se podobně jako ostatních 26 členů EU potýká s inflací.

"Je důležité si všimnout, že revalvace nepřišla pouze kvůli inflaci. Slovensko se přiblížilo odhadovanému rovnovážnému kursu," řekla Dissauxová.

Polský zlotý <EURPLN=> od začátku roku získal vůči euru téměř 7 procent, zatímco česká koruna <EURCZK=> stoupla o 6 procent.

"Začínají k nám doléhat stížnosti českých a polských vývozců," řekl Lars Christensen, šéf New Europe Research v Danske.

Relativně skromný nárůst forintu <EURHUF=>, jenž letos vůči euru dosud stoupl o 5 procent, by mohl znamenat, že v příštích měsících předčí své regionální konkurenty.

Regionální měny budou v nadcházejících měsících zpevňovat také proto, že zahraniční firmy v letním období tradičně stahují domů své zisky, řekl István Zsoldos, analytik u Goldman Sachs.

"Každou zemi by v rámci tohoto procesu mohly opustit asi 2 až 3 miliardy eur."

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK