Pojišťovny: Bouřky a průtrže způsobily klientům tisíce škod

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Víkendové přívalové deště, bouřky a kroupy způsobily klientům domácích pojišťoven tisícovky škod celkem za desítky milionů korun. Nejvíce pojistných událostí nahlásili lidé v Praze a ve středních a jižních Čechách. ČTK to řekli zástupci největších tuzemských pojišťoven.

Česká pojišťovna očekává, že jí po víkendových velkých přívalech vody, silném větru a krupobití lidé ohlásí zhruba 2000 až 2500 škod za desítky milionů korun. Během pondělí už operátory ČP kontaktovalo přes 350 klientů, řekl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Kooperativa registruje téměř 200 škod na majetku klientů a přes 30 poškozených vozidel, zejména kroupami. Celková škoda činí kolem 12 milionů Kč, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Z povodní a záplav byly podle něj nejvíce zasaženy sklepy domů, z krupobití pak byly poničené střechy.

ČSOB Pojišťovna v souvislosti s víkendovými přívalovými dešti a bouřkami zatím eviduje 25 škod. Většinou sice jde o škody menšího rozsahu, jedna z nahlášených škod se ale vyšplhá do statisíců korun, upozornil manažer vnější komunikace společnosti Tomáš Hejda. "Z dešťů máme zatím hlášeny pouze majetkové škody, přibližně dvě desítky, takže v tuto chvíli nepředpokládáme masové ztráty občanů nebo firem," doplnila mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Na jihu Čech je nejhorší situace na Českobudějovicku, odkud ČP jen z dopoledních hodin registruje více než 100 škod. Podle odhadu mobilních techniků, kteří mapovali situaci v terénu, byly i přímo v krajském městě zaplaveny nejen sklepů, ale také mnoho přízemních prostor obytných domů.

Ve středních Čechách měli klienti ČP například na Mladoboleslavsku v některých domech až půl metru vody. Na Nymbursku se k záplavám přidaly škody ze silného krupobití, které poškodilo střešní krytiny a omítky. V Praze ČP odhaduje počet škod zhruba na 300, zatím jich eviduje téměř padesátku. Také v západních Čechách se dá očekávat nárůst živelných škod, například v horských oblastech padaly až dvoucentimetrové kusy ledu, poznamenal Bálek.

V sobotu večer a zejména pak v neděli se přehnaly přes část republiky bouřky, přívalové deště a místy i kroupy. Některé regiony hlásily zatopené sklepy a komunikace. Nebyly ale informace o tom, že by si horší počasí vyžádalo zraněné či dokonce oběti na životech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK