WAN: Globální náklad novin loni stoupl

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Göteborg 2. června (ČTK) - Celosvětový počet vydaných výtisků novin se v loňském roce zvýšil o 2,57 procenta. V České republice náklad novin vzrostl o 0,18 procenta, na Slovensku se ale propadl o 5,25 procenta. Při započtení deníků distribuovaných zdarma globální náklad stoupl až o 3,65 procenta. Příjmy z reklamy v novinách se loni zvýšily o 0,86 procenta. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Světovou asociací novin WAN.

Za posledních pět let náklad placených novin vzrostl o 9,39 procenta, včetně bezplatných novin pak až o 14,3 procenta. Bezplatné noviny se na celkovém nákladu novin podílí sedmi procenty, z toho v samotné Evropě 23 procenty.

Příjmy z reklamy v novinách za pět let stouply o 12,84 procenta. Podíl novin na globálním trhu s reklamou se drží relativně stabilní, loni činil 27,5 procenta, a mírně se tak snížil z 28,7 procenta v roce 2006. Noviny jsou druhým největším reklamním médiem na světě za televizí a získávají z reklamy více peněz než rozhlas, kino, venkovní reklama a internet dohromady. Pokud se noviny spojí s časopisy, činí jejich podíl na reklamním trhu 40 procent, a překonají tak i televizi, jejíž podíl na reklamě činí 38 procent.

"Počet vydaných výtisků novin se v posledních pěti letech zvýšil nebo zůstal stabilní ve třech čtvrtinách zemí světa, za posledních rok v 80 procentech zemí," uvedl generální ředitel WAN Timothy Balding.

V loňském roce si denně koupilo noviny více než 532 milionů lidí. Denní počet čtenářů novin však WAN odhaduje na 1,7 miliardy. Ze stovky nejprodávanějších deníků jich nejvíce vydává Asie, zvláště Čína, Japonsko a Indie. Čína je největším novinovým trhem, denně se zde prodá 107 milionů kusů. Do pětky největších novinových trhů patří dále Indie, Japonsko, Spojené státy a Německo. Největšími čtenáři novin v přepočtu na počet dospělých obyvatel jsou Japonci, Norové a Finové.

V zemích Evropské unie se náklad novin loni snížil o 2,37 procenta, včetně novin distribuovaných zdarma ale stoupl o dvě procenta. Nejvíce vzrostl náklad v Bulharsku a Litvě, naopak nejvíce se počet vydaných novin snížil v Lotyšsku a Maďarsku.

Velkým trendem jsou stále noviny distribuované zdarma. Denní náklad 312 titulů loni činil 41,04 milionu, což byl meziroční nárůst o pětinu. Za pět let se náklad zvýšil o 173,2 procenta.

Roste také zájem o internetové noviny. Počet novin na internetu loni stoupl o 13,77 procenta a za pět let o 50,77 procenta. Studie v USA ukázala, že 81 procent čtenářů internetových novin čte nejméně jednou týdně také papírové vydání těchto novin.

Příjmy z novinové reklamy na Slovensku se loni zvýšily o osm procent, v ČR však klesly o 7,04 procenta. Za pět let ale v Česku příjmy stouply o 27,54 procenta a na Slovensku vyskočily až o 43,09 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK