Éra levné letecké dopravy prý skončila

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. června (zpravodaj ČTK) - Éra levné letecké dopravy podle ředitele seskupení Oneworld Alliance Johna McCullocha skončila. Podle jeho dnešního vyjádření si cestující budou muset zvyknout na platby za jídlo na palubě a za zavazadla.

Oneworld Alliance je sdružením skupiny "klasických" aerolinií, jako je British Airways a Cathay Pacific. Takovéto společnosti se podle McCullocha budou zase muset přizpůsobit nízkonákladovým rivalům a snižovat výdaje. Placení za jídlo nebo za zavazadla se tak stane v celém odvětví běžnou praxí.

"Aerolinie budou muset najít způsoby, jak zaplatit pohonné hmoty, anebo budou muset snižovat jiné podnikatelské výdaje," řekl. "Můj odhad je, že cena letenek musí vzrůst na realistickou úroveň. Je totiž určitá hranice toho, co můžete snižovat," doplnil.

Dálkové letecké společnosti vzhledem k rostoucím cenám ropy zvyšují stále více příplatky na pohonné hmoty. Nízkonákladové společnosti zase zavádějí stále nové poplatky - kromě poplatku za jídlo, který byl na jejich palubách od začátku, je to nyní poplatek za zavazadlo a nově i poplatky za registraci u přepážek na letišti. Podle nedávné analýzy deníku Financial Times mají za nynější situace v obou segmentech trhu naději přežít jen finančně silné aerolinie s nejmodernějšími, a tedy nejúspornějšími letadly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK