ČEPS vyplatí na dividendách přes 1,8 miliardy korun

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Provozovatel přenosové soustavy pro elektřinu ČEPS vyplatí téměř celý loňský zisk na dividendách. Stát, který ČEPS stoprocentně ovládá, si tak přilepší 1,813 miliardy korun. O rozhodnutí valné hromady informovala mluvčí ČEPS Jana Jabůrková. Loni firma vyplatila na dividendách 1,23 miliardy korun.

Firma loni dosáhla čistého zisku 1,907 miliardy Kč, což znamenalo meziroční pokles o 28 procent. O devět procent na 14,3 miliardy korun se snížily i tržby, a to především kvůli nižším tržbám za přeshraniční přenos a nižší než očekávané spotřebě elektřiny během teplejší zimy.

Největším akcionářem ČEPS je Osinek, dceřiná společnost ministerstva financí, která vlastní 51 procent akcií. Další akcie vlastní ministerstvo financí (34 procent) a ministerstvo práce a sociálních věcí (15 procent).

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce zhruba 4450 kilometrů a udržuje 38 rozvoden se 67 transformátory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK