Akcie NWR získaly v indexu burzy PX pátý největší podíl 10,9 pct

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Akcie těžební společnosti New World Resources (NWR), která vlastní černouhelnou společnost OKD, budou mít v hlavním indexu pražské burzy PX podíl 10,94 procenta, tedy pátý největší. Silnější vliv v indexu bude patřit jen společnostem ČEZ, Erste Bank, Telefónica O2 a Komerční banka. Nové složení indexu, které dnes oznámila burza, bude účinné od 23. června. Na akcie, které jsou součástí indexů, se podle obchodníků zaměřuje více investorů.

Index PX se po předem očekávaném zařazení NWR bude počítat již z cen 14 akcií. Akcie NWR se začaly obchodovat na burzách 6. května po veřejném úpisu, ve kterém NWR získala od investorů pro tuzemský kapitálový trh rekordních zhruba 41,5 miliardy korun.

Akcie NWR se od počátku zařadily k nejvíce obchodovaným. Celkovým objemem 6,6 miliardy korun zaujaly na pražské burze v květnu třetí místo mezi všemi akciemi. Akcie NWR investoři ve veřejné nabídce upisovali za 425,8 koruny za kus, dnes akcie NWR uzavřely na ceně 556 korun, což znamenalo zhodnocení o více než 30 procent.

Největší podíl v rozšířeném indexu PX budou mít emise energetické společnosti ČEZ (25 procent) a banky Erste (25 procent). Nejmenší zastoupení, pouhých 0,12 procenta, bude patři akciím prodejce ojetých vozů AAA Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK