EU stále více trápí ceny pohonných hmot, daňové škrty ale nechce

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 2. června (zpravodaj ČTK) - Evropskou unii stále více trápí ceny pohonných hmot, ale daňové škrty či jiné podobné úlevy občanům a firmám nejsou řešení. Shodli se na tom v německém Frankfurtu ministři financí eurozóny, kteří sem přijeli oslavit desáté výročí Evropské měnové unie. Jejich jednání ovšem nakonec zastínil právě znepokojivý vývoj cen ropy a potravin.

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet varoval, aby státy neopakovaly chyby ze 70. let, kdy celý svět zasáhla série takzvaných ropných šoků, tedy období, kdy poptávka po ropě zdaleka převýší její nabídku a prudce vzroste cena. Některé vlády se tehdejší situaci snažily vyvážit nárůstem mezd a snížením úrokových sazeb. Tím ovšem podle Tricheta zatáhly ekonomiku ještě do větších problémů.

Na razantní zásah proti rostoucím cenám pohonných hmot zatím v unii příliš států netlačí, snad s výjimkou Francie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy před nedávnem přišel s nápadem na pozastavení výběru DPH u paliv, který vale unie odmítla s odkazem na dohodu z Manchesteru, která tento krok již před několika lety prakticky znemožnila. Francouzská ministryně financí Christine Lagardová dnes ovšem svým kolegům a Evropské komisi poslala dopis, v němž prakticky zopakovala Sarkozyho nápad.

"Pokud současná situace přetrvá, bylo by nevyhnutelné znovu vznést otázku daně z přidané hodnoty u pohonných hmot," uvedla. Ostatní ministři financí však z podobných nápadů nejsou příliš nadšeni, přestože se napříč Evropou stále objevují protesty proti rostoucím cenám paliv. Ve Francii například řidiči nákladních vozů zablokovali jednu z rafinérií. Podle unijních politiků je nejlepším řešením současné "krize" zvyknout si na vyšší ceny a přizpůsobit tomu své chování.

"Měli bychom si prostě zvyknout na svět, kde panují vyšší ceny ropy," řekl novinářům ve Frankfurtu nizozemský ministr financí Wouter Bos a upozornil, že jediným řešením je snižování závislosti ekonomiky na "černém zlatě". Podle jeho španělského kolegy Pedra Solbese navíc není příliš dobrý nápad snižovat ceny pohonných hmot v době, kdy se všichni snaží snižovat závislost na ropě.

Problematiku vysokých cen ropy by měli, kromě ministrů financí eurozóny, diskutovat i šéfové vlád jednotlivých členských států EU na summitu EU, jež se uskuteční na konci června. Ministři financí by na toto jednání, kterého se nejspíš rovněž budou účastnit, měli přinést návrhy, které mají od vysokých cen ulevit těm nejpotřebnějším.

Ceny ropy minulý týden sice trochu poklesly ve srovnání s předchozím týdnem, kdy stanovily nový rekord přesahující 130 dolarů za barel, ale není jisté, jak dlouho tento vývoj vydrží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK