Špryňar: Pouhé snížení spotřební daně by dopravcům nepomohlo

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. června (ČTK) - Malé dopravce ohrožuje nejen růst světových cen ropy, silný kurz koruny, ale i zavedení eura na Slovensku od 1. ledna a nejasný termín jeho zavedení v Česku. Pouze snížení spotřební daně u paliv by tedy podle generálního tajemníka sdružení dopravců Česmad Martina Špryňara celkovou situaci nevyřešilo. Dopravcům by podle něj například pomohlo zavedení státních dotací na nákup nových nákladních vozidel. Špryňar to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

"Nám vadí, že Česká republika stále neřekla, kdy hodlá přijmout euro, a i v souvislosti s tím, že od 1. ledna 2009 bude zavedeno euro na Slovensku, tak pro české dopravce tohle může být tím druhým hřebíčkem do rakve hned po naftě. Takže určitě bychom ocenili, aby jednak přijetí eura bylo urychleno, nebo alespoň aby vláda jasně řekla termín, kdy euro bude zavedeno," řekl Radiožurnálu Špryňar.

Podle Špryňara existují také určité možnosti podpory obnovy vozového parku. Například zavedení dotace na nákup ekologických vozidel v těch nejmodernějších standardech, což znamená nižší spotřebu a větší efektivitu dopravních firem. Stát tak již dotuje například autobusy ve veřejné dopravě "a i v rámci Evropy to není nic nepředstavitelného," řekl.

Největší tuzemské sdružení Česmad Bohemia, které reprezentuje kolem 2000 autodopravců, již avizovalo, že ceny v silniční dopravě se musejí kvůli rostoucím cenám motorové nafty zvýšit o deset až 15 procent. Některé dopravní firmy již zahájily se svými zákazníky jednání o úpravě cen.

Podle Česmadu je při současných cenách nevyhnutelné dopravní služby zdražit minimálně o dvě až tři koruny za kilometr. Cena nafty totiž od minulého roku stoupla o šest korun a nyní se pohybuje kolem 35 Kč za litr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK