Bolívie znárodnila provozovatele plynovodu Transredes

02.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


La Paz 2. června (ČTK) - Bolívie znárodnila provozovatele plynovodů Transredes, ve kterém vlastnily poloviční podíl Royal Dutch Shell a americká firma Ashmore Energy International. Oznámil to bolivijský prezident Evo Morales.

Bolívie nařídila 1. května majitelům firmy, aby prodali svůj podíl státní společnosti. Ashmore původně souhlasil s prodejem svého podílu 25 procent státní energetické společnosti YPFB a společným provozováním plynovodu se státem. Nakonec se však s vládou nedohodl. Ta proto firmu znárodnila.

Hlavními odběrateli bolivijského zemního plynu jsou sousední Argentina a Brazílie. Ekonomiky těchto zemích jsou na dodávkách z Bolívie vysoce závislé. Bolívie má druhé největší zásoby zemního plynu v Jižní Americe po Venezuele.

Znárodnění provozovatele plynovodů je v souladu s plánem Moralese získat větší kontrolu státu nad širokými zdroji zemního plynu a energetickým průmyslem. Morales přislíbil zvýšit státní kontrolu i v dalších sektorech hospodářství. Před měsícem ohlásil znárodnění největší bolivijské telekomunikační společnosti Entel, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK