Americké akcie v pondělí klesly kvůli obavám z úvěrových problémů

03.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. června (ČTK) - Americké akcie v pondělí oslabily kvůli obnoveným obavám ohledně úvěrové krize. Za těmi stály zprávy o tom, že ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila úvěrové hodnocení tří velkých makléřských společností a banka Wachovia propustila svého generálního ředitele Kena Thompsona.

Dow Jonesův index se snížil o 1,06 procenta na 12.503,82 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,05 procenta na 1385,67 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,23 procenta na 2491,53 bodu, napsala agentura Reuters.

"Potíže ve finančním sektoru se pouze vrací do popředí. Je to jen připomínka, že úvěrové problémy neskončily," řekl analytik Eric Kuby ze společnosti North Star Investment Management. "A vzhledem ke znepokojení ohledně inflace je zde spousta věcí, kterých se lidé mohou obávat," dodal.

Investiční banka Lehman Brothers se propadla o více než osm procent. Banka Merrill Lynch klesla o tři procenta a Morgan Stanley o 2,5 procenta. Dolů zamířily rovněž technologické tituly, které byly zasaženy obavami o ekonomiku a vybíráním zisků z předchozího růstu.

Na devizovém trhu těžil z obnovených obav ohledně úvěrových problémů japonský jen, který je investory často vyhledáván v období nejistoty. Dolar se vůči jenu propadl o procento na 104,47 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 1,1 procenta na 162,28 JPY, zatímco vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,5534 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK