Wall Street zasáhly čerstvé obavy z kreditní krize

03.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pondělí klesly v obavách, že se kreditní krize stále nevyčerpala. Agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dluhů tří...

...velkých investičních firem, zatímco Wachovia <WB.N>, čtvrtá největší americká banka, odvolala z funkce generálního ředitele.

Akcie, zejména ve finančním sektoru, se ocitly pod tlakem už před zahájením seance na Wall Street. Evropské burzy v pondělí oslabily poté, co britská hypoteční firma Bradford & Bingley <BB.L> uvedla, že situace na hypotečním trhu ve Velké Británii se prudce zhoršuje.

Všechny tři hlavní americké akciové indexy klesly okolo 1 procenta, přičemž širší S&P 500 a technologický Nasdaq přerušily čtyřdenní sérii zisků.

Akcie Lehman Brothers <LEH.N> spadly o 8,1 procenta, Morgan Stanley <MS.N> oslabila o 2,6 procenta a Merrill Lynch <MER.N> odepsala 3,0 procenta.

Krok ratingové agentury Standard & Poor's naznačil, že finanční instituce, jež dosud celosvětově odepsaly ze špatných úvěrů ztráty převyšující 350 miliard dolarů, jsou stále zranitelné.

K trpké náladě trhu přispěly také ekonomické údaje. Průmyslová aktivita ve Spojených státech v květnu klesla čtvrtý měsíc v řadě a inflační tlaky stouply na nejvyšší úroveň za čtyři roky. Zesílily tak obavy, že americkou ekonomiku možná čeká období stagflace.

"Problémy ve finančním sektoru se prostě pořád vracejí do popředí. Pouze nám připomínají, že úvěrová krize ještě neskončila," řekl Eric Kuby, investiční ředitel ze společnosti North Star v Chicagu.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,06 procenta na 12.503,82 bodu, index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,05 procenta na 1385,67 bodu a ukazatel Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,23 procenta na 2491,53 bodu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK