Japonské akcie kvůli růstu kurzu jenu oslabily

03.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. června (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes oslabovaly a investoři se zbavovali především firem, které většinu produkce vyvážejí. Důvodem byl růst kurzu jenu na devizových trzích jako reakce investorů na zvýšené riziko. To představují další problémy bank, které odepisují ztráty v souvislosti s investicemi do nástrojů odvozených od hypoték.

Index Nikkei 225 si odepsal 230,97 bodu a den uzavřel slabší o 1,6 procenta na hodnotě 14.209,17 bodu. V pondělí vystoupil nejvýše od začátku roku, v průběhu dnešního obchodování ale ztrácel přes dvě procenta. Širší index Topix klesl o 1,2 procenta na 1407,44 bodu.

Trh přerušil čtyřdenní růst a nejvíce oslabovaly akcie automobilek a dalších významných vývozců. Na trhu se znovu objevují obavy z dopadů úvěrové krize, která už bankám způsobila značné ztráty.

Nově se objevily informace, že investiční banka Lehman Brothers chce zvýšit kapitál o tři až čtyři miliardy dolarů. Lehman zhruba za dva týdny oznámí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí a ekonomický list The Wall Street Journal napsal, že banka možná vykáže první čtvrtletní ztrátu od doby, co má akcie na burze.

Navzdory zprávě kolem banky Lehman a navzdory tomu, že ratingová agentura Standard & Poor's v pondělí snížila známky třem největším bankám na Wall Street si banky v Japonsku podle analytiků nevedou špatně. Na trhu se totiž spoléhá na další růst jejich zisků.

Japonský jen začal na devizových trzích výrazně zpevňovat už v pondělí, kdy reagoval na snížení ratingu velkých amerických bank. Dnes v růstu pokračoval, protože zvýšené riziko na trhu nutí spekulanty odcházet z rizikovějších transakcí typu carry trades. Při nich investor prodává jeny a peníze investuje do aktiv, která přinášejí vyšší výnos.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 104,24 JPY a zpevnil z předchozích 105,42 JPY, kde byl v pondělí. Vůči euru kurz jenu vzrostl na 162,17 ze 163,70 JPY, dolar k euru mírně oslabil na 1,5552 z předchozího kurzu 1,5531 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK