VERZE 3-ČSA za 4 měsíce se ztrátou 444 mil Kč, čekají zisk

05.06.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává podrobnosti z tiskové konference,...

...výhled)

České aerolinie (ČSA) vykázaly za první čtyři měsíce roku ztrátu 444 milionů korun, o něco menší, než čekaly, a potvrdily celoroční výhled čistého zisku, když vysoké ceny pohonných hmot vykompenzují úsporami nákladů.

Státem ovládaná firma ve čtvrtek oznámila, že její hospodaření v prvních měsících roku zatížila drahá ropa zhruba částkou 100 milionů korun, nicméně díky zlepšené efektivitě byla schopna mírně vylepšit plánovanou ztrátu 435 milionů korun.

Za první čtyři měsíce loni ČSA vykázaly ztrátu 335 milionů korun. Počátek roku bývá tradičně nejslabším obdobím roku.

Tržby firmy za stejné období stouply meziročně o necelá 2 procenta na 6,66 miliardy korun.

Také provozní ztráta ve výši 389 milionů korun byla nižší než plánovaných 578 milionů, a zúžila se i ze ztráty 694 milionů o rok dříve.

"Vyšší ceny leteckého benzinu jsou zatím mimo jiné kompenzovány snižováním ostatních provozních nákladů," uvedla firma ve zprávě pro tiskovou konferenci.

Firma nesdělila výsledky za první kvartál s tím, že nejsou srovnatelné vzhledem k jednorázovým příjmům ve stejném období loňského roku.

Nicméně i ztrátu za letošní první čtyři měsíce opticky vylepšil výnos 300 milionů korun z prodeje cateringové divize na začátku dubna.

ČSA se v minulosti potýkaly se ztrátovým hospodařením, když nákladnou expanzi letecké flotily nepodpořily odpovídajícím růstem výnosů.

Nicméně i v letošním roce zatíží leasingové splátky hospodaření společnosti částkou 1,4 miliardy korun.

Loni se ČSA po třech letech vyhouply do černých čísel díky důkladné restrukturalizaci a prodeji aktiv, jež nepatřily do hlavního oboru podnikání, jako byly divize carga a cateringu.

STEJNĚ VELKÁ, ALE VÝKONNĚJŠÍ

Firma současně zveřejnila nový strategický plán, podle něhož chce do roku 2013 při zhruba stabilních tržbách zvednout zisk na úroveň kolem jedné miliardy korun díky zjednodušení řídících postupů a zefektivnění obchodních aktivit.

"Cílem je zhruba stejně velká společnost, ale daleko výkonnější," uvedl na tiskové konferenci generální ředitel Radomír Lašák.

Díky tomu by firma měla do roku 2013 splatit kulminované ztráty z předchozích let zhruba ve výši 1,4 miliardy korun.

ČSA dodaly, že využijí do roku 2012 opci na nákup osmi nových letadel A320 od společnosti Airbus, jimiž nahradí své zastarávající stroje.

Firma očekává, že v roce 2013 bude mít asi 55 letounů.

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK