ČT začíná budovat multiplex veřejné služby v Plzeňském kraji

05.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 5. června (ČTK) - Česká televize (ČT) začíná budovat digitální multiplex veřejné služby. Jako první si ho od začátku července naladí lidé v Plzeňském kraji na 34. televizním kanálu z vysílače Krašov. Takzvaná vysílací síť 1 nabídne poprvé pohromadě všechny programy veřejnoprávní televize - ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a ČT4 Sport, řekl dnes novinářům vedoucí projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš. Digitální vysílání by mělo začít zřejmě od 8. července, tím zároveň skončí v Plzni na vysílači Krkavec analogové vysílání programu ČT2.

Digitální vysílání multiplexu veřejné služby spustí technici v noci. Lidé, kteří si pořídí set-top box, pak uvidí všechny programy multiplexu. Z Krkavce zůstane zachováno analogové vysílání ČT1, ČT2 budou muset diváci sledovat buď digitálně nebo si naladit analogové vysílání například z Krašova. Tento vysílač by měl přestat vysílat analogový signál někdy na podzim roku 2009, řekl ředitel techniky ČT Rudolf Pop. V Plzni přijímají lidé signál z různých vysílačů, včetně digitálního signálu z Domažlicka. Změna na vysílači Krkavec, kde skončí analogová ČT2, by se měla dotknout přibližně 70.000 lidí, což je méně než polovina obyvatel Plzně.

"Digitalizace je naprosto nevyhnutelná, diváci by neměli přemýšlet, jestli si zakoupit set-top box nyní nebo o půlrok později. Jednoho dne si ho zakoupit budou muset," upozornil mluvčí ČT Ladislav Šticha. Televize chce na přechod na digitální vysílání upozorňovat regionální reklamou i ve svém vysílání. Lidé, kteří sledují program z vysílače, jenž přejde na digitální vysílání, uvidí v dolním roku obrazovky na programu ČT piktogram.

Přechodu na multiplex předcházejí už nyní určité nutné změny a přelaďování programů, které si vyžádají krátké výluky na některých převaděčích v Běšinách, Švihově, Nemanicích, Plasech a Pocínovicích. Na 34. kanálu totiž zatím vysílač Krkavec vysílá analogový signál ČT1. Je proto nutné přeladit toto analogové vysílání na 27. kanál, jehož výkon technici zvýší, aby se nezmenšilo pokrytí signálem. Analogové vysílání ČT2 se naopak do doby svého vypnutí dočasně přesune na 34. kanál. "Divákům, kteří přijímají signál z vysílače Krkavec, tak zaznamenají na předvolbách televizorů prohození programů ČT1 a ČT2," uvedl Hanuš.

V Domažlicích, kde začalo digitální vysílání už loni, by měl být veřejnoprávní multiplex v provozu zřejmě od letošního září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK