ROZAM – pilotní vzdělávací projekt úspěšně skončil

18.06.2008 | , ROZAM
Tiskové zprávy


Sdružení ROZAM (ROzvoj ZAMěstnanců), složené ze společností Sodexho Pass ČR a.s. a Trexima s.r.o., dnes oznámilo pozitivní výsledky úspěšně dokončené pilotní fáze projektu  vzdělávání malých a středních podniků, který probíhal od prosince 2007 do května 2008 ve třech vybraných krajích – Ústeckém, Zlínském a na Vysočině.

Celkový počet společností, které se zapojily do ROZAMu, přesáhl 100 a počet zaměstnanců - účastníků dotovaných kurzů, pořádaných v rámci projektu byl více než 560.

Výsledky projektu, který byl připraven ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) a jež byl spolufinancován Evropským sociálním fondem (ESF) a státním rozpočtem České republiky, předčily původní očekávání a jednoznačně prokázaly, jak mimořádně velký zájem projekt u podnikatelů vzbudil.

V každém kraji bylo v průběhu projektu nabízeno průměrně okolo 150 – 200 různých vzdělávacích kurzů z nejrůznějších oblastí. Největšímu zájmu se mezi podnikateli těšily kurzy zaměřené na informační technologie (téměř 1/3 absolvovaných kurzů), kurzy řemeslného a technického zaměření a jazykové kurzy, často využívaná byla také školení z oblasti osobního rozvoje.

Osvědčený poukázkový systém
Kromě ohromujících výsledků, ROZAM jasně prokázal, že v prostředí České republiky lze k vícezdrojovému financování dalšího vzdělávání využívat poukázkového systému, který funguje v mnoha zemích Evropy, jako například v Belgii, Rakousku či Itálii.  Mezi přednosti tohoto systému patří především transparentnost a schopnost zajistit účelnost vynaložených prostředků ze státního rozpočtu i z fondů Evropské unie. Výhodou, která je ceněna zejména menšími společnostmi je především minimální administrativa spojená se získáním dotace, kterou jinak díky limitovaným personálním zdrojům na napsání vlastních projektů nemohou z ESF získat.

Jak se na účast v ROZAMu dívají samotní podnikatelé?
Pro podnikatele je zásadní výhodou poukázkového sytému ROZAM právě nenáročnost přihlášení a snadný výběr školících kurzů a tak získat možnosti zvyšování kvalifikace zaměstnanců.
„Hlavním přínosem projektu byla kromě zvýšených odborných schopností pracovníků, také finanční úleva vyplývající z poskytnuté dotace na vzdělávací akce,“ říká Lenka Maňáková, personální ředitelka Podravka-Lagris. „K dalším pozitivům patří také nenáročná administrace při využívání tohoto systému.“

ROZAM byl přínosem i pro vzdělávací instituce
Také regionální vzdělávací instituce, které v rámci systému realizovaly pro malé a střední podniky odborné programy neskrývají spokojenost se svou účastí v ROZAMu. Celkem se do projektu zapojilo téměř 60 různých vzdělávacích institucí.
Téměř pětina institucí připravila kurzy skutečně „šité na míru“ potřebám konkrétních podniků. Projekt ukázal, jak důležitá je dobře fungující komunikace mezi vzdělavateli a podnikateli. Prostřednictvím krajských koordinátorů byla zprostředkována a zahájena přínosná komunikace, která přispěla i ke změně vnímání potřeb podnikatelů ze stran vzdělávacích institucí a umožnila jim na tyto potřeby reagovat.
„Od podzimu 2007 jsme pro ROZAM realizovali několik vzdělávacích akcí. Museli jsme poněkud upravit naše standardizované postupy pro plánování kurzů, ale vynaložené náklady se nám již vrátily. Vybaveni těmito novými a cennými zkušenostmi můžeme naše zákazníky ještě lépe orientovat v houšti vzdělávacích počítačových programů,“ uvedl Pavel Ludvík, Počítačová škola Altix, Zlín.  

ROZAM očima zástupců kraje
Pilotní kraje byly vybrány z důvodu, že sami o sobě mají velký zájem o inovace a zkoušení nových možností a zároveň mají velmi dobrou infrastrukturu vzdělávání a zkušenosti s projekty spojenými s aktivitami Evropské unie.
Ze všech tří krajů, kde se ROZAM realizoval, byl kraj Vysočina nejúspěšnější. Více než 50 malých a středních podniků využilo nabídky a vyslalo své zaměstnance na různorodé vzdělávací kurzy. Díky využití podpory z ESF mohly zúčastněné firmy jednoduchým a přehledným způsobem obdržet podporu ve výši až 80% z ceny kurzu, aniž by musely zpracovávat poměrně komplikované žádosti. Za období od listopadu 2007 do května 2008 bylo v kraji Vysočina vyplaceno více než 500 tisíc korun.
„Jsem velmi ráda, že se projektu u nás v kraji dařilo. Malé a střední podniky jsou mnohdy v obtížné personální situaci a je potěšitelné, že se podařilo najít způsob, jak jim relativně jednoduchým způsobem pomoci se zvyšováním odbornosti. Pevně věřím v pokračování projektu i v dalších letech,“ komentuje úspěšný vývoj Marie Černá, náměstkyně hejtmana kraje Vysočina.
Realizaci projektu, však uvítali i další kraje, které se účastnily pilotní fáze ROZAMu. V projektu také vidí jeden z možných nástrojů efektivního řešení dalšího profesního vzdělávání v malých a středních podnicích.
 „Osobně považuji celoživotní vzdělávání za nezbytnou nutnost přípravy pracovníků, proto projekty jako ROZAM velmi vítám. Poukázkový systém, který díky evidenci umožňuje také zpětnou evaluační vazbu o kvalitě vzdělávací akce, považuji za vhodný k využití i v jiných oblastech celoživotního vzdělávání, u kterého se počítá s financováním z více zdrojů,“ komentuje spokojenost s projektem Josef Slovák, náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Budoucnost ROZAMu
 „Dosažené výsledky ukazují, že se nám podařilo vytvořit skutečně efektivní a praktický způsob podpory rozvoje lidských zdrojů v malých a středních podnicích. Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a také s regiony, které mají na pokračování a rozšíření projektu velký zájem, hledáme optimální způsob, jak využít vícezdrojového financování pomocí poukázkového systému a dále zajistit prostředky z Evropského sociálního fondu pro podporu vzdělávání zaměstnanců v ČR,“ říká Karel Pelán, ředitel pro rozvoj společnosti Sodexho Pass.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy