Zvláštní vlak dovezl do Temelína další zásilku 25 tun uranu

21.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 21. července (ČTK) - Ostře střežený vlak přivezl do Jaderné elektrárny Temelín další pravidelnou zásilku jaderného paliva. Zhruba 25 tun uranu je určeno pro výměnu jedné čtvrtiny palivových souborů v prvním bloku. Odstávka začne tento pátek a potrvá 75 dní, řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Transport doprovázený standardními bezpečnostními opatřeními se obešel bez jakýchkoli problémů. Do areálu elektrárny přijel krátce před 16:00," uvedl mluvčí. Poslední zásilka čerstvého paliva dorazila do jihočeské elektrárny 10. ledna.

Přivezené palivo v 21 speciálních transportních kontejnerech, které obsahovaly 42 palivových souborů, nyní pracovníci elektrárny uloží do skladu čerstvého paliva a překontrolují.

Utajovaný transport ráno projel Pardubickým krajem, krátce po poledni pak Jihlavou. Soupravu několika vagonů doprovázel na cestě policejní vrtulník. Za lokomotivou jely zapřažené tři modrobílé vagony s doprovodem, za prázdným vagonem následovalo sedm vozů s nákladem paliva ukrytým pod stříbrnými a modrými plachtami a za prázdným vagonem uzavírala konvoj další lokomotiva, aby nebylo nutné přepřahat na neelektrifikovaných tratích.

Jaderné palivo se do Temelína vozí většinou dvakrát do roka. Transport radioaktivního materiálu vždy doprovází zostřená bezpečnostní opatření. Vlak nesmí podle předpisů nikde zastavit a má přednost před všemi spoji. Vždy jde o přísně střeženou akci. "Informace o převozu jaderného paliva jsou běžně ve světě utajenou informací. České jaderné elektrárny v tom nejsou výjimkou," dodal mluvčí Temelína.

Největší česká elektrárna potřebuje ke svému provozu jednou ročně nahradit zhruba čtvrtinu palivových souborů v obou blocích. V reaktoru je celkem 92 tun uranu ve 163 souborech.

Palivové články Temelínu dodává americký Westinghouse. Od roku 2010 jej vystřídá ruský TVEL. Smlouva za několik miliard korun zajišťuje palivo pro oba bloky na dalších pět let s pětiletou opcí. Během nich by měl TVEL vypravit do Temelína přibližně 400 tun paliva. Firma je dlouholetým dodavatelem i pro Jadernou elektrárnu v Dukovanech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK