Stanovisko Hospodářské komory České republiky k tlaku zahraničních firem na zavedení eura v ČR

28.08.2008 | , Hospodářská komora ČR

Hospodářská komora České republiky chce tímto upozornit, že po zavedení eura v České republice začaly volat už i zahraniční firmy, konkrétně členové Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Připojily se tak k dlouhodobému názoru Hospodářské komory. Důvodem je především nestabilita a nepředvídatelnost kurzu koruny k euru.

Pohyby kurzu koruny vůči euru, které Česká republika zažívala v posledních měsících, v podstatě znemožňovaly ekonomické kalkulace. V takovém prostředí je zajištění pomocí kurzových obchodů nejen dražší než obvykle, ale pro podniky se celá situace stává mnohem nepřehlednější. Zatímco dlouhodobé posilování je všem jasné, to, zda do konce roku koruna posílí nebo oslabí, si netroufá odhadnout nikdo.
Firmy na situaci reagují tak, že stále více z nich začíná vnitřně na euro přecházet. Pokud však musí v ČR používat koruny, v takto turbulentním období všichni podnikatelé trpí. Klesá tak atraktivita ČR pro zahraniční investice, přitom například Německo je dlouhodobým hospodářským partnerem pro české firmy.

Hospodářská komora České republiky proto vládě doporučuje, aby intenzívně pokračovala v nutných hospodářských reformách a umožnila zavedení společné evropské měny co nejdříve. Odkládání reforem nejen oddaluje euro, ale také zhoršuje potenciál české ekonomiky do budoucna. Pro spoustu změn jsou ideální podmínky nyní v období solidního hospodářského růstu.
„Hospodářská komora České republiky požaduje urychlení příprav na zavedení eura a stanovení konkrétního termínu. Domníváme se, že pokud se potřebné reformy podaří prosadit do roku 2012, bude to pro naši ekonomiku v dané situaci ideální," řekl viceprezident Hospodářské komory České republiky Pavel Bartoš.

Hospodářská komora České republiky upozorňuje, že během českého předsednictví se bude vláda zabývat mnohem více mezinárodními politickými otázkami, proto na poli reforem v první polovině roku 2009 neočekáváme dostatečnou aktivitu. Z tohoto důvodu by se vláda měla soustředit na to, aby si v reformním úsilí udělala ještě do konce roku dostatečný náskok.

Články ze sekce: Tiskové zprávy