Rusko postaví v Indii čtyři nové jaderné reaktory

05.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 5. prosince (ČTK) - Rusko postaví v Indii čtyři nové jaderné reaktory. Dohodu o spolupráci při mírovém využívání atomové energie dnes v Dillí podepsali ruský prezident Dmitrij Medveděv a indický premiér Manmóhan Singh, informovala agentura Reuters.

"Spolupráce v energetickém sektoru je pro nás prioritou," řekl na tiskové konferenci Medveděv. "Velmi usilujeme o posílení spolupráce v jaderném sektoru. V této době je zvlášť důležité, aby se rozvíjely různé obory energetiky," dodal.

Rusko soutěží se Spojenými státy o vliv na indickou jadernou energetiku. V říjnu podepsaly Washington a Dillí dohodu o jaderné spolupráci, která umožní americkým dodavatelům vyvážet do Indie nukleární technologie a palivo pro reaktory.

Rusko je po Francii a USA třetí zemí, která letos podepsala s Indií smlouvu o dodávkách jaderných reaktorů. Uzavření dohod umožnilo rozhodnutí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která v září na návrh Washingtonu zrušila 34 let starý celosvětový zákaz jaderného obchodu s Indií.

Embargo bylo na Indii uvaleno po jejím testu nukleární zbraně v roce 1974. MAAE jeho zrušení podmínila tím, že Dillí bude dodržovat podmínky smlouvy o nešíření jaderných zbraní, přestože ji nepodepsalo, a přestane s jadernými zkouškami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK