IATA: Světová letecká přeprava lidí i nákladu v listopadu klesla

30.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 30. prosince (ČTK) - Mezinárodní leteckou přepravu postihla chronická krize. Takto označilo situaci Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) po číslech z listopadu, kdy nákladní přeprava klesla o 13,5 procenta a osobní o 4,6 procenta. Sdružení zároveň v dnešní zprávě připomnělo, že aeroliniím klesají příjmy a v ohrožení jsou statisíce pracovních míst.

"Odvětví klesá podle všech měřítek," uvedl generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. Podle sdružení jde o nejprudší pokles od měsíců, které následovaly po leteckých útocích na Spojené státy ze září 2001. Asociace přitom zastupuje aerolinie, které zajišťují 93 procent mezinárodních letů.

"Propad mezinárodní nákladní přepravy o 13,5 procenta je šokující," uvedl Bisignani. "Protože letecky převážený náklad představuje 35 procent hodnoty zboží, které se pohybuje mezi státy, jasně se ukazuje rychlý pokles mezinárodního obchodu a prohlubující se dopad slábnoucí ekonomiky," dodal.

V očekávání klesající poptávky snížily aerolinie v listopadu počet vypravených letadel o jedno procento. Zájem cestujících byl přesto slabší; podíl prázdných míst v letadlech se zvýšil na 27 procent z 24 procent za loňský listopad.

Hospodaření aerolinií v nynějším čtvrtletí skončí podle Bisignaniho v hluboké ztrátě. Šéf IATA již dříve v prosinci předpovídal, že celková ztráta 230 členů sdružení dosáhne na konci roku pěti miliard dolarů.

Z regionů postihl v listopadu největší propad nákladní přepravy aerolinie v Asii a Tichomoří, a to o 16,9 procenta. Na světové přepravě nákladu se přitom oblast podílí 45 procenty. Osobní přeprava v regionu, který zahrnuje dříve rychle expandující Čínu, klesla o 9,7 procenta, také nejvíce mezi ostatními regiony.

V Evropě klesl letecký transport zboží o 11 procent a přeprava cestujících o 3,4 procenta. Způsobila to špatná kondice ekonomiky ve všech hlavních regionech, s nimiž kontinent obchoduje, a také hospodářské situace uvnitř Evropy.

Na příští rok IATA odhaduje, že celková ztráta leteckých společností ve světě dosáhne 2,5 miliardy dolarů. Kladný vliv bude mít na jejich hospodaření poslední pokles cen ropy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK