Japonské akcie kvůli Sony klesly na dvouměsíční minimum

23.01.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh v pátek prudce klesl, jeho hlavní index ztratil téměř čtyři procenta a sestoupil nejníže za dva měsíce. Trh srazil propad akcií elektronického koncernu Sony, který ve čtvrtek předpověděl vysokou ztrátou. Investory také tíží nepříznivé vyhlídky domácí i zahraniční ekonomiky a vývozce dál oslabuje silný kurz jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 306,5 bodu, to znamená o 3,8 procenta, na 7745,25 bodu, nejníže od 20. listopadu. Nikkei zaznamenal již třetí týden ztrát po sobě, což se naposledy stalo před čtyřmi měsíci za eskalace globální finanční krize.

Akcie Sony dnes ztratily asi sedm procent. Firma ve čtvrtek upozornila, že v tomto fiskálním roce do konce března utrpí rekordní provozní ztrátu.

Další akcie klesaly pod tlakem slabé domácí i zahraniční ekonomiky a nejistoty ohledně kroků nové vlády v USA. Výrazně oslabovaly akcie ocelářských firem, kde působilo oznámení Nippon Steel o omezení produkce. Akcie vývozců jsou nadále pod tlakem zvyšujícího se kurzu japonské měny, který bude také jednou z příčin vysoké ztráty Sony.

Kurz jenu dnes dále rostl a těžil z obav o vývoj globální ekonomiky. Obchodování však bylo oslabené, protože o víkendu se významnější ekonomické události nečekají a Čína slaví příští týden novoroční svátky.

Jen vůči dolaru ke konci tokijského obchodování posílil o 0,5 procenta na 88,35 JPY a přiblížil se středečnímu minimu za 13,5 roku na 87,10 JPY. Euro oslabilo o jedno procento na 114,21 JPY a octilo se již jen dva jeny od sedmiletého minima 112,08 JPY. Dolar k euru posílil o půl procenta na 1,2926 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK