Sobotka: Vládní protikrizový plán je nedostatečný

16.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Opoziční sociální demokracie považuje dnes přijatý vládní protikrizový plán za nedostatečný, který stejně jako letošní státní rozpočet vychází z nereálných předpokladů vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Vláda podle ČSSD nepochopila hloubku problému, kterému čelí česká ekonomika, a její plán letošní vývoj ekonomiky fakticky neovlivní. Přijatá opatření jsou mělká a vláda s nimi přichází pozdě, prohlásil na dnešní tiskové konferenci ČSSD její stínový ministr financí Bohuslav Sobotka.

Balíček protikrizových opatření dnes přijala vláda. Materiál, který vzešel z Národní ekonomické rady vlády, počítá například se slevou na sociálního pojištění, zrychlením odpisů nebo osvobozením malých podniků a podnikatelů od placení záloh daně z příjmu.

Sobotka nesouhlasí s tím, že plán počítá s letošním růstem ekonomiky o 1,4 procenta. "Vláda v tomto plánu nepřipouští to, že by se česká ekonomika mohla v letošním roce propadnout do recese. My se domníváme, že je to naopak realistický a velmi pravděpodobný scénář," prohlásil.

Některá vládou navrhovaná opatření je však sociální demokracie ochotna podpořit, jde hlavně o návrh na rychlejší odpisy majetku. Naproti tomu snížení odvodů na sociální pojištění v žádném případě podpořit nemůže. Postrádá i návrhy, které by vedly ke stimulaci poptávky a spotřeby domácností. Vláda podle Sobotky také zapomněla na sociální opatření. Za vážnou chybu označil i to, že plán neobsahuje přijetí eura.

"Já myslím, že je nejvyšší čas, aby se vláda rozhlédla po ekonomickém vývoji v okolních zemích a začala chystat druhý ekonomický balíček," prohlásil Sobotka. V něm by měla podle jeho slov přiznat veškerá rizika, která v tomto roce ekonomice hrozí.

Premiér Mirek Topolánek po jednání vlády řekl, že výkonná opatření, kterých je většina, uskuteční vláda během několika týdnů. Legislativní opatření se týkají insolvenčního zákona, zákona o sociálním pojištění a zákona o dani z příjmu ohledně odpisu. Předložit je chce na březnové schůzi sněmovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK