Krizí trpí nejvíc zaměstnanci ve strojírenství, nejméně v obchodu

17.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. února (zpravodaj ČTK) - Hospodářskou krizí v Evropské unii nejvíce trpí zaměstnanci ve strojírenství, hutnictví, v automobilovém průmyslu, ve finančních službách, v dopravě a ve skladování. Vyplývá to z prvního vydání měsíční zprávy o zaměstnanosti, kterou připravuje Evropská komise. Během čtyř měsíců (od října 2008 do ledna 2009) přišlo v nejvíce zasažených sektorech ekonomiky o práci 100.000 lidí.

Nejlépe jsou na tom naopak zaměstnanci v obchodu, který místo ztrát dokonce v posledních měsících ohlásil významný nárůst počtu nových pracovních míst. Jen ve Velké Británii jich za poslední čtyři měsíce vzniklo více než 20.000.

"Mladí lidé a ti, kteří mají pracovní smlouvy na dobu určitou, byli první, kterých se růst nezaměstnanosti dotkl. Kromě nich však dopady ekonomického zpomalení pocítili i starší lidé, zahraniční pracovníci a nízkopříjmové domácnosti," uvedla Evropská komise.

Podle údajů Evropského statistického úřadu z konce ledna v prosinci stoupl počet lidí bez práce v EU proti listopadu o 309.000. Míra nezaměstnanosti se v sedmadvacetičlenném bloku zvýšila o 0,1 procentního bodu na 7,4 procenta. Proti prosinci 2007 narostlo v unii do loňského prosince množství nezaměstnaných o 1,665.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK