USA žalují manažery Stanford Financial z rozsáhlé zpronevěry

17.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 17. února (ČTK) - Úřady ve Spojených státech podaly žalobu na texaského miliardáře Allena Stanforda a jeho tři kolegy kvůli podezření z rozsáhlé zpronevěry. Agenti federálních úřadů dnes kvůli tomu obsadili kanceláře miliardářovy společnosti Stanford Financial.

Ttrestní oznámení podala americká Komise pro cenné papíry (SEC) u federálního soudu v Dallasu. Komise manažery obvinila z toho, že podvodně prodali vysoce výnosné vkladové certifikáty za osm miliard dolarů.

Stanfordovu kancelář v Houstonu obsadila zhruba patnáctka agentů včetně policejních důstojníků, řekl agentuře Reuters očitý svědek. K místu se sjeli novináři a nad tím se vznášely helikoptéry televizních štábů.

Stanford Financial oznámila, že podniká dál. Podle pásky na dveřích kanceláře v Houstonu ji ale bude řídit prozatímní správce. SEC žádá soud o zmrazení aktiv společnosti a o jmenování správce, aby nakládal s aktivy žalovaných a ochránil jejich oběti.

Vysoká návratnost investic slibovaná investičními podniky přilákala v poslední době pozornost investorů, policistů i regulátorů. Způsobil to rozsáhlý skandál kolem finančníka Bernarda Madoffa z Wall Street.

SEC dodává, že Stanfordovy investiční společnosti postihly ztráty spojené s Madoffem také a že se tyto firmy snažily lživě ujistit investory, že se nic neděje. Stanfordův mluvčí na žádost o zpětný telefonát nereagoval, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK