Pojišťovny evidují po přívalech sněhu o desítky procent víc škod

18.02.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. února (ČTK) - Klienti hlásí pojišťovnám v souvislosti s přívaly sněhu v posledních dnech o desítky procent více škod než ve stejném období loni. Nejvíce škod je na horách. V únoru tradičně přibyla také pojistná plnění v pojištění vozidel, ale jde spíše o menší škody. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami.

Zatímco v roce 2008 lidé do poloviny února České pojišťovně oznámili pouze 77 případů kvůli tíze sněhu, letos už za stejné období likvidátoři ČP vyřizují skoro dvojnásobek pojistných událostí se stejnou příčinou, řekl ČTK mluvčí ČP Václav Bálek. Na druhé straně ale letos ještě pořádně nezafoukalo, neboť vichřice zapříčinila na začátku loňského roku klientům ČP 550 škod, zatímco letos jich eviduje 346.

"Společně s nečekanými přívaly sněhu v posledních dnech eviduje ČSOB Pojišťovna více než desetiprocentní nárůst příchozích hovorů od klientů. Počet hlášených škod se proti stejnému období v minulých letech zvýšil o více než pětinu. Převážná většina z nich souvisí s poškozením vozidel," uvedla ředitelka likvidací Iva Knapová.

Kooperativa registruje asi 80 škod způsobených tíhou sněhu, což je o něco více než před rokem. Průměrná škoda se ale téměř zdvojnásobila, upozornil mluvčí pojišťovny Marek Vích. Největší problémy jsou podle něj v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Lehce stouply i škody v pojištění vozidel. "Jde spíše o plechy, protože řidiči za současných sněhových podmínek jezdí opatrněji," podotkl.

Nejčastější nehody představují smyk a nedobrždění před překážkou, doplnila Knapová. "Evidujeme desítky případů dopravních nehod způsobených vlivem počasí, a to po celé republice. Nejčastěji se setkáváme s menšími škodami v řádu desítek tisíc korun," potvrdila Knapová.

ČP má v únoru 21.315 případů automobilových havárií, loni jich za celý únor motoristé pojišťovně nahlásili 32.752. Je to zhruba 1200 motoristických pojistných událostí denně, což je v porovnání s jinými měsíci značný nadprůměr. Únor bývá jedním z nejhorších měsíců pro řidiče z hlediska nehod, poznamenal Bálek. Výjimečná byla zima z hlediska kalamit v roce 2006, kdy ČP za ně zaplatila více než 1,4 miliardy korun. Tehdy bylo například 35.000 škod jen kvůli tíze sněhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK