V družstevních záložnách jsou úvěry dostupnější

20.02.2009 | , WPB Capital
Tiskové zprávy


Hypoteční krize, finanční krize, úvěrová krize, zvýšení úrokových sazeb... Týká se bank, ale nejen jich. Jsou tu i nebankovní finanční instituce. Například družstevní záložny. Potýkají se i ony s problémy krize?

„Družstevní záložny obvykle nemohou konkurovat velkým bankám tak širokým výběrem úvěrových produktů, ale přesto mají na finančním trhu své místo jako rozumná alternativa bankám, a to i době probíhající ekonomické krize“, říká místopředseda představenstva družstevní záložny WPB Capital, Ing. Martin Rudolf. „Například právě WPB Capital se ve své dlouhodobé strategii zaměřuje především na malé a střední firmy, které velké banky dlouhodobě přehlížely!

Konkurenční výhodou družstevních záložen je bezesporu rychlost, pružnost a individuální přístup k potřebám klientů. Každý obchodní případ s jeho specifiky i problémy se posuzuje individuálně. Pokud nevyhoví v některém z požadavků, snaží se záložny najít rozumné řešení přijatelné pro obě strany. „Individuální přístup ke každé jednotlivé žádosti o úvěr samozřejmě samotný produkt prodražuje, proto jsou například u WPB Capital úrokové sazby úvěrů od 11,5 % p. a.“ vysvětluje Martin Rudolf a pokračuje: „Nyní v době finanční krize dochází k určitému zpřísnění při posuzování žádostí o úvěry i v záložnách. Nemáme ale nastavena takzvaná K.O. kriteria, která bankovní instituce standardně používají a nyní ještě zpřísňují. Řada klientů, kteří ještě v nedávné době mohli v bance úvěr získat poměrně bezproblémově, se tak dostává do situace, kdy tomu tak není. A jednou z alternativ je pak právě získání úvěru v družstevní záložně.

V současné době se hovoří o státních garancích za bankovní úvěry. Budou se ale týkat i družstevních záložen? „Pokud by se podařilo spustit systém státních garancí za poskytované úvěry, týkalo by se to bankovních institucí. I přesto, že jsou družstevní záložny regulovány Českou národní bankou, spadají do nebankovního segmentu a se státními garancemi na úvěry se v tomto případě nepočítá,“ říká k tomu Martin Rudolf.

 


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy