Co týden dal?

22.03.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozruch okolo České spořitelny, výsledky ekonomiky za poslední rok a další informace o dění ve světě, doma a na našem serveru.

Posledních 7 dní ve světě

Na začátku týdne přišly z Barcelony plány na uvolnění evropského trhu s energiemi, což bude i pro naši vládu znamenat rychlejší uvolňování domácích trhů.  Ve Spojených státech pokračují soudní spory proti společnosti Microsoft, 9 amerických států se snaží prosadit sankce za její obchodní praktiky. Spory probíhají dlouho a zatím bezúspěšně, Spory již probíhají dlouho  a zatím bez viditelných výsledků. Microsoft se zatím aktivně začíná zajímat i o trhy herních gonzolí a mobilních telefonů.

V mediálně sledovaných neklidných oblastech světa se stále bojuje. V Afghánistánu se podařilo spojencům úspěšně dokončit operaci Anakonda. Jejím cílem bylo dobýt a zlikvidovat pozice Al-Káidy v údolí Šahí-Kot. Na blízkém východě probíhají jednání za přítomnosti amerického vyjednavače Anthony Zinniho. Jsou však opakovaně přerušovány a oddalovány palestinskými atentáty, příp. izraelskými vojenskými akcemi. Zatím poslední vážnou ranou byl čtvrteční sebevražedný atentát dvaadvacetiletého palestince na rušné jeruzalémské třídě. Při útoku zahynuli dva izraelští civilisté.

Posledních 7 doma

Tento týden jsme se dozvěděli nová čísla o vládním dluhu, nárůst o 56 mld není před volbami pro ČSSD příliš povzbudivý. (TABULKA-Dluh vlády na konci 2001 roste na 345 mld Kč ). Jinak jsme se po celý pracovní týden dozvídali o české ekonomice překvapivě pozitivní informace: UPDATE 2-Zahraniční obchod v únoru v přebytku prvně od září, HDP v ČR vzrostl v loňském roce o 3,6%.

Hladinu burzy rozvířila nabídka na odkup akcií České spořitelny za 375 Kč za akcii, tedy zhruba za tržní cenu. Burza nejdříve pozastavila obchodování s akciemi ČS, odpoledne se již dalo s ČS volně obchodovat.  Po obnovení obchodování akcie posílily. Pokud se podaří majoritnímu vlastníkovy, rakouské Erste bank, vykoupit dostatečně velkou část dosud volných akcií, může dojít na ke stažení akcií ČS z pražské burzy. Sama mateřská Erste Bank, však také zvažuje kotování svých akcií na pražské burze. Přestavitelé ČS ani Erste Bank nejsou před nastávajícím odkupem akcií příliš konkrétní a nevylučují žádnou možnost. (UPDATE 1-Burza zastavuje obchody se Spořitelnou kvůli odkupu, Burza obnoví obchody s akciemi Spořitelny ve 13:30, Erste Bank zvažuje kotaci akcií na pražské burze)

Posledních 7 dní na našem serveru

V sekci bydlení se nově naleznete záložku Dotace. Je věnována státním půjčkám, podporám a dotacím na bydlení. Nyní zde naleznete informace o nové půjčce pro mladé a informace o dalších státních podporách budou přibývat. V bankovnictví naleznete nového rádce věnovaného bezpečnosti platebních karet. Nově jsou aktualizovány údaje o penzijních fondech. Údaje jsou navíc přehledněji rozděleny a můžete tak lépe porovnávat jednotlivé fondy.

Anketa

Podle výsledků ankety tento týden nechává spousta našich návštěvníků  daňové přiznání na poslední chvíli. Za celé team Vám přeji ať vše včas stihnete a neplatíte na daních přespříliš.


 

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU