ÚOHS potvrdil pokutu 150.000 Kč pro ministerstvo vnitra

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. března (ČTK) - Ministerstvo vnitra dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 150.000 korun za chybný výběr firmy na zajištění krizové komunikace. Sankci potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Rozhodnutí je už pravomocné. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách ÚOHS.

Ministerstvo kontrakt, který přímo přidělilo Telefónice O2, označilo jako takzvanou zakázku malého rozsahu, při níž není potřeba vyhlašovat tendr. Podle zjištění ÚOHS byla ale zakázka podhodnocena. Její cena byla nejméně 49,9 milionu Kč. Ministerstvo totiž podle ÚOHS do hodnoty veřejné zakázky zahrnulo jen cenu za zřízení služby přednostního volání a nepočítal už s tím, že všichni účastníci krizové komunikace budou muset mít se společností Telefónica O2 uzavřenou smlouvu na paušální poskytování služeb mobilního operátora.

Kdyby ministerstvo vyhlásilo řádný tendr, jak mu ukládá zákon, mohlo podle úřadu ušetřit.

ÚOHS se v minulosti zabýval například i zakázkou ministerstva vnitra na celou komunikační síť v hodnotě 1,5 miliardy. Nakonec ministerstvu nařídil, že musí tendr vypsat znovu, protože svým postupem mohlo zvýhodnit Telefóniku 02.

ÚOHS za poslední tři roky prověřoval už několik zakázek ministerstva vnitra. Kromě tendru na komunikační síť i výběrovým řízením na zajištění přenosu dat za 90 milionů korun či soutěží na nákup rychlostních radarů za 50 milionů. Oba tyto tendry posvětil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK