Aktuálně.cz: Exekutoři spustili centrální evidenci pro veřejnost

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Po sedmi letech odkladů byla od prvního března pro veřejnost spuštěna Centrální evidence exekucí. Na internetu tak lze za poplatek dohledat, kdo je v Česku soudně uznaným dlužníkem. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Evidence byla oficiálně spuštěna již letos v únoru, veřejnost v ní však zatím neměla možnost vyhledávat. Důvodem podle Exekutorské komory ČR bylo poskytnutí potřebného času soudním exekutorům pro doplnění evidence o zbývající chybějící data.

Evidenci dlužníků technicky zajišťuje soukromá firma Neutrics, která podle Aktuálně.cz až do února tajila majitele a podle nového zjištění je minimálně přes dva manažery propojena s firmami americké finanční skupiny Appian. Ta je známa z doby, kdy získala v privatizaci Mosteckou uhelnou společnost, a také z několika afér, kdy byli její vrcholní manažeři vyšetřováni policií pro podezření z finančních machinací, píše server. I proto podle Aktuálně.cz řada exekutorů z obav o bezpečnost odmítla do centrální evidence dlužníků poskytnout své údaje.

Databáze pravomocně nařízených exekucí má sloužit lidem k prověření jejich obchodních partnerů nebo zákazníků. Do databáze zapisují exekutoři pověření provedením exekuce pravomocná usnesení soudu o nařízení exekuce a o pověření exekutora provedením exekuce, usnesení soudu o zastavení a o odkladu exekuce a další stanovené údaje. Údaje o exekuci jsou z evidence vymazány 15 dní poté, co bylo exekuční řízení zcela skončeno, respektive poté, co se o skončení soudní exekutor dozvěděl.

Centrální evidence exekucí neobsahuje údaje o exekucích vedených soudy, orgány státní správy a samosprávy, finančními orgány či zdravotními pojišťovnami.

V ČR je podle statistik Exekutorské komory v současnosti evidováno 622.068 soudních exekucí. Do centrální databáze provedlo k dnešnímu dni do 10:00 zápisy 117 soudních exekutorů ze 125, stojí na stránkách Centrální evidence exekucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK