Forint klesl na minimum, ostatní středoevropské měny silnější

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Budapešť 4. března (ČTK) - Kurzy středoevropských měn se dnes pohybovaly odlišnými směry, protože investoři zřejmě začali mezi jednotlivými ekonomikami regionu více rozlišovat. Na rekordní minimum tak oslabil maďarský forint, česká koruna i polský zlotý naopak posilovaly.

Forint kolem poledne SEČ oslabil o 1,2 procenta na 309,65 HUF za euro a předtím sestoupil až na rekordních 312,25 HUF. Zlotý zůstal vůči euru stabilní kolem 4,735 PLN a česká koruna mírně posílila na 27,76 Kč.

"Na trhu se nyní doporučuje prodávat forinty za české koruny," řekl agentuře Reuters obchodník varšavské BRE Bank Jakub Wiraszka. Investoři si tak podle některých jako by vzali k srdci prohlášení centrálních bank regionu, podle něhož se objevují "zavádějící" a paušální informace o rizicích finančních systémů v těchto zemích. Prohlášení podepsaly centrální banky Česka, Slovenska, Polska, Rumunska a Bulharska a později se k němu připojilo i Maďarsko.

Křížové obchodování mezi jednotlivými měnami regionu podle některých dealerů naznačuje, že investoři začínají jednotlivé země regionu více rozlišovat. Činitelé centrálních bank Česka a Polska se v minulých dnech snažili předat trhům vzkaz, že nesmí přistupovat ke středoevropskému regionu jako k monolitu a měli by posuzovat každou zemi zvlášť.

V minulých týdnech klesaly měny středoevropských zemí k blízkosti rekordních minim. Vedle zhoršené ekonomické situace se v tom odrážely obavy z finanční krize v některých zemích, které mají příliš vysoké zahraniční dluhy.

Od počátku roku již maďarský forint, který je na tom ve střední Evropě nejhůře, klesl o 15 procent. Zlotý oslabil o 13 procent a rumunský leu o 6,5 procenta. Česká koruna ztratila zatím proti počátku roku 3,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK