Svaz dovozců: Firmy letos registrují o třetinu méně aut než loni

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - České firmy za první dva měsíce roku zaregistrovaly meziročně zhruba o třetinu méně osobních aut. ČTK to dnes sdělil Svaz dovozců automobilů. Počet vozů klesl podle jeho informací hlavně kvůli očekávanému uzákonění odpočtu DPH na firemní auta, jež v úterý schválila sněmovna. Za první dva měsíce bylo v Česku celkem zaregistrováno 18.665 osobních aut. Počet všech registrovaných osobních aut přitom za leden a únor meziročně klesl o deset procent.

Dvě třetiny z tohoto množství tvoří privátní auta. Jejich počet podle svazu stoupl za první dva měsíce roku ve srovnání se stejným obdobím loni o deset procent.

Výrazně se podle údajů svazu snížil počet ojetých aut z dovozu, a to skoro o polovinu. Navíc podíl vozidel starších deseti let klesl z téměř 30 procent na téměř 20 procent. Důvodem je zpoplatnění registrací přestárlých vozidel, uvedl svaz v tiskové zprávě.

Nejvyšší pokles registrací je ale patrný v kategorii autobusů a nákladních automobilů, v obou případech je to téměř 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK