OSMD: Nájmy i po deregulaci budou muset růst nejméně o 25 pct.

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Majitelé bytů budou muset i po ukončení deregulace zvýšit nájemné přibližně o čtvrtinu. Jen to jim prý umožní zaplatit všechny náklady spojené s údržbou bytů a domů a mít určitý zisk. Na veřejné diskusi pořádané k bytové politice ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) to dnes řekl předseda Občanského sdružení majitelů bytů a domů Tomislav Šimeček.

"To je nesmysl," reagoval bezprostředně předseda Sdružení nájemníků ČR a poslanec za ČSSD Stanislav Křeček. Určitá forma regulace podle něj bude existovat vždy. Vlastníci domů si prý totiž nikdy nebudou moci určovat nájemné libovolně. Než proces uvolňování nájmů skončí, musí být podle něj přijatý zákon o způsobu určování takzvaného místně obvyklého nájemného.

Diskuse se zúčastnilo přibližně 150 lidí z nejrůznějších zájmových skupin. Přítomní byli kromě předních úředníků z ministerstva také zástupci nájemníků, bytových družstev nebo majitelů bytů. Chvílemi silně zjitřenou atmosféru v sále doprovázely hlasité projevy nesouhlasu během vystoupení řečníků všech "barev"; občas ale nechyběl ani souhlasný potlesk.

Podle původních předpokladů se roční nárůsty uvolňovaných nájmů měly pohybovat jen kolem 20 procent. Kvůli razantnímu růstu cen nemovitostí v minulých letech, ze kterých se nájemné počítá, letos ale může v určitých lokalitách růst o více než polovinu.

Deregulace se proto v krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem a ve středočeských městech s více než 10.000 obyvateli prodlouží pravděpodobně až do roku 2012. MMR pro zmírnění dopadů deregulace plánuje například také podporu výstavby sociálního bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK