Pražská burza dnes po řadě poklesů vzrostla o 2,44 procenta

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Pražská burza dnes poprvé od minulého čtvrtka rostla, hlavní index PX byl v závěru výše o 2,44 procenta na 646,40 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. Žádný z předních titulů nezaznamenal ztrátu, největší zisky měly akcie Erste Bank, developera Orco a těžební společnosti NWR.

Dnešnímu růstu podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky napomohl zejména příznivý trend na západoevropských trzích, kde růst národních indexů podpořily zejména těžební tituly a také akcie automobilek. Optimismus se projevuje také růstem cen komodit, když například ropa Brent dnes poskočila ze 43 na 46 dolarů za barel, rostla i cena elektřiny kotované na německé burze, uvedl.

Při zprávách o rostoucích cenách komodit se dařilo také akciím NWR, které podražily o 4,18 procenta na 63,85 koruny. Akcie Erste Bank stouply o 5,69 procenta na 217,50 koruny. Akcie Orco potvrdily úterní zastavení únorového propadu a připsaly si 5,40 procenta na 101,45 koruny.

Výrazněji si polepšila také rakouská pojišťovací skupina VIG, a to o 2,96 procenta na 522,50 koruny. O 2,80 procenta na 1617 korun stouply cenné papíry Komerční banky. Akcie elektrárenské skupiny ČEZ, které dnes obstaraly více než polovinu obchodů, vzrostly o 2,32 procenta na 658,30 koruny.

V průběhu dne výrazně ztrácely akcie AAA Auto, když se obchodovaly i za historicky nejnižší hodnotu, rovných pět korun za akcii. Na konci seance se však cena vrátila na úterní úroveň, a tak ani tento titul dnes neměl ztrátu.

Podobně jako pražskému PX se podle Adamkoviče dařilo i ostatním indexům ve středoevropském regionu s výjimkou budapešťského indexu BUX, který podle něj oslabuje zřejmě ruku v ruce se spekulacemi na pokles hodnoty maďarského forintu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK