Americké akcie prudce zpevnily

04.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování prudce zvyšovaly a k růstu jim pomohly především známky hospodářského oživení v Číně. Zájem byl ale také o akcie ropných firem, na které příznivě působil růst cen ropy. Dolů ale zamířily akcie společnosti General Electric.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 6853 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 1,9 procenta. Nic to ale nemění na tom, že indikátor stále zůstává v blízkosti nejnižší hodnoty za posledních 12 let.

Širší index S&P 500 si připsal 1,8 procenta na 709 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil o 2,1 procenta na 1349 bodů. Během dne však byly zisky u všech tří indexů ještě výraznější.

Akcie v USA pět dnů po sobě oslabovaly a nepříznivá nálada se přenesla i na další burzy ve světě. Dnešek se naopak téměř všude nesl ve znamení růstu.

Optimismus přinesly zprávy, že zpomalení hospodářského růstu v Číně se zřejmě zastaví a země znovu poroste rychleji. Zvýšila se tak poptávka po akciích firem, které se zabývají těžbou nerostných surovin, včetně ropy či základních kovů.

Čína má třetí největší ekonomiku na světě a v letošním roce bude zřejmě jedinou významnou zemí, která zaznamená solidní růst. Vyspělé země jsou v recesi nebo téměř nerostou, zatímco mladé ekonomiky tempo růstu zpomalily. Část z nich se asi také nevyhne hospodářskému poklesu.

Čínští představitelé dokončují další soubor opatření na podporu ekonomiky a předpokládá se, že stát vynaloží více peněz na infrastrukturu. Podpory se ale zřejmě dočká i průmysl.

Optimismus tak dopoledne kazil jen vývoj kolem průmyslového konglomerátu General Electric. Firma působí v mnoha odvětvích, investoři se ale obávají stavu, v němž se nachází finanční součást koncernu. Akcie odepsaly přes 15 procent hodnoty a klesly hluboko pod šest dolarů. Později se však části ztrát dokázaly zbavit.

Výrazně dnes zdražila ropa a cena jednoho barelu referenčního typu West Texas Internediate vzrostla o více než osm procent nad 45 dolarů. Zpevnily tak například akcie Exxon mobil, které si připsaly přes dvě procenta, nebo akcie ConocoPhillips.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK