HN: Stát chce zrušit platové stropy, nad které se neplatí pojištění

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Ministr financí Miroslav Kalousek se předběžně dohodl s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, že letos a v příštím roce zruší platové stropy, nad které už lidé neplatí zdravotní a sociální pojištění. Píšou o tom Hospodářské noviny. Nejbohatší lidé s příjmem nad 87.000 korun hrubého, kterých je v Česku zhruba 100.000, tak budou kvůli krizi platit vyšší daně.

"Chceme navrhnout, aby byly zrušeny stropy na pojištění pro zaměstnance. Odvody zaměstnavatelů se nezmění," řekl deníku Nečas. "Jestli někdo bude oproti dnešku platit o několik tisíc navíc jako výraz solidarity v době krize, tak je třeba také říct, že nepřijde o všechny peníze, které vydělal díky reformě veřejných financí," připomněl podle HN Nečas.

Vláda chce získat zrušením stropů na pojištění necelé dvě miliardy na výplatu důchodů a víc než miliardu na placení zdravotní péče. Zdravotní pojišťovny i důchodový účet totiž letos budou v obrovském minusu. "Musíme na zacelení tohoto propadu najít peníze. Po dobu největší krize by možná bylo docela fér, aby lidé s nejvyššími příjmy přispěli víc do zdravotního a sociálního systému," řekl podle HN Kalousek.

Nečas s Kalouskem by chtěli návrh prosadit do konce roku, aby mohl platit zpětně od letošního ledna. A už teď je jasné, že projde. Podporují ho jak opoziční ČSSD, tak i komunisté. Opoziční ČSSD však nadále požaduje, aby nejbohatší platili ještě větší daň, píšou HN.

Dnes neplatí zaměstnanci pojištění z příjmů nad čtyřnásobek průměrného platu, který byl v Česku před dvěma lety. To znamená, že stát zvýší odvody lidem s platem nad 87.000 Kč hrubého. V Česku je takových zaměstnanců zhruba 100.000. Ti státu a zdravotním pojišťovnám zaplatí o stokoruny, ale v některých případech i o mnoho tisíc korun měsíčně více. "Například člověku s platem 120.000 korun hrubého měsíčně klesne čistý plat o 3650 korun. Manažer s příjmem 200.000 korun hrubého pak zaplatí skoro o 12.500 Kč měsíčně víc," píšou Hospodářské noviny.

Dohoda Kalouska s Nečasem na tom, že vláda zruší stropy na pojištění pro zaměstnance, a naopak ponechá stropy pro zaměstnavatele, se podle HN vůbec nerodila lehce. Nečasovi se rušení stropů moc nelíbí. "Osobně bych nechal stropy na pojištění v současné podobě, ale rozumím tomu, že je třeba do zdravotnictví dostat více peněz," vysvětlil podle HN svůj ústupek Nečas.

Kalousek zase trval na tom, aby vláda nezvyšovala odvody podniků. "Není možné, aby rostly náklady firem na zaměstnávání lidí. To by šlo proti filozofii protikrizového balíčku, ve kterém chceme snížit sociální pojištění pro zaměstnavatele," řekl podle Hospodářských novin Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK