Japonský akciový trh stoupl v nadějích na Čínu o dvě procenta

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes zrychlil růst a jeho hlavní index získal dvě procenta. Tokijskou burzu dál podporovaly naděje na nové kroky, kterými by čínské vedení podpořilo domácí ekonomiku. Na devizovém trhu dolar dál rostl vůči euru i jenu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 142,53 bodu na 7433,49 bodu. Bylo to poprvé od konce ledna, co tento index rostl dva dny po sobě. Ve středu se Nikkei ocitl nedaleko říjnového 26letého minima 6994,90 bodu, nakonec však získal téměř jedno procento.

V Číně začalo každoroční jednání Všečínského shromáždění lidových zástupců, které se soustředí na světovou hospodářskou krizi a nový čínský rozpočet. Ten by podle některých zdrojů mohl obsahovat další stimulaci ekonomického růstu. Naděje na podpůrné kroky Číny posílily zejména akcie japonských výrobců strojních zařízení jako Komatsu i akcie přepravních společností.

Dolar dnes na devizovém trhu dále všeobecně rostl. Japonský jen sestoupil na čtyřměsíční minimum pod tlakem zhoršené japonské ekonomiky a prohlubování politické nejistoty. Euro oslabovalo, protože investoři od Evropské centrální banky dnes čekají další snížení úrokových sazeb.

Dolar k jenu ke konci tokijského obchodování stoupl o 0,3 procenta na 99,48 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,2588 USD. Vůči jenu euro kleslo o 0,4 procenta na 125,00 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK