Slovenská ekonomika zpomalila na konci roku růst na 2,5 procenta

05.03.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 5. března (ČTK) - Slovenská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zpomalila růst na 2,5 procenta z tempa 6,6 procenta ve třetím čtvrtletí. Uvedl to v dnešní zpřesněné zprávě slovenský statistický úřad, který minulý měsíc původně odhadl meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) za poslední tři loňské měsíce na 2,7 procenta. Za celý loňský rok slovenská ekonomika vzrostla o 6,4 procenta po předloňském růstu o 10,3 procenta.

Spotřeba domácností zpomalila v posledním čtvrtletí růst na 4,7 procenta z šesti procenta ve třetím čtvrtletí. Vládní spotřeba stoupla o 2,3 procenta po tempu 5,3 procenta v předchozích třech měsících. Investice prudce zpomalily růst na 1,4 ze 7,3 procenta. Slovenský export klesl o 7,8 procenta a dovoz se snížil o 6,7 procenta.

Statistický úřad v dnešní prognóze předpověděl, že ekonomika v prvním pololetí výrazně zpomalí tempo růstu na 0,8 procenta. Meziroční míra inflace podle statistiků dosáhne na konci června 3,4 procenta, u míry nezaměstnanosti očekávají nárůst na 10,4 procenta z loňských 9,6 procenta. Institut informatiky a statistiky, který vychází z modelových propočtů a odhadů, očekává za prvních šest měsíců roku pokles HDP o 1,3 procenta.

Česká ekonomika si ve čtvrtém čtvrtletí udržela meziroční růst zhruba o jedno procento, odhadl minulý měsíc Český statistický úřad. Analytici přitom většinou očekávají stagnaci nebo pokles. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ovšem ekonomika zřejmě klesla o 0,6 procenta, což by byl první pokles od roku 1998. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt výrazně zpomalil růst na 3,5 procenta proti 5,9 procenta o rok dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK